You are here
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 2021
Στην ευρεία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με πρωτοβουλία του Δήμου Ρόδου στο Δημαρχείο λόγω της άφιξης εξειδικευμένου κλιμακίου Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, εκφράστηκε η συντονισμένη ομοψυχία της τοπικής κοινωνίας στο εγχείρημα για τη διεκδίκηση τη Ρόδου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021.
Εκτός από τον Δήμαρχο Ρόδου κ Φώτη Χατζηδιάκο και μέλη της Δημοτικής Αρχής, στη συνάντηση συμμετείχαν οι Βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας, η εντεταλμένη Περιφερειακή σύμβουλος κα Χαρούλα Γιασιράνη, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και συλλόγων, κ.α.
Ο κ. Σκιαδόπουλος τόνισε πως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου στήριξε εξαρχής (Μάρτιος 2015) το εγχείρημα της Ρόδου για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2021. Δήλωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι η όλη διαδικασία σχετίζεται ελάχιστα με την ιδιαίτερα πλούσια ιστορία και πολιτισμική κληρονομιά του νησιού μας (και γενικότερα όλων των συμμετεχόντων πόλεων), αλλά ο διαγωνισμός βασίζεται κυρίως σε κριτήρια συνυφασμένα σε ένα μακρόπνοο πλάνο για το παρόν και ιδίως για το μέλλον του τόπου μας.
Ο κ. Σκιαδόπουλος συνόδευσε μαζί με τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, ολιγομελή ομάδα εκπροσώπων φορέων, καθώς και στελέχη του γραφείου υποψηφιότητας, το ειδικό κλιμάκιο των Ευρωπαίων εμπειρογνώμων σε διάφορα σημεία της Ρόδου, όπως στο Εθνικό Θέατρο, στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων που βρίσκεται στα παλιά σφαγεία, και τέλος στη νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μουσείου.
Μέσα από τον 1,5 χρόνο εργασίας, συνεργασίας και πολυδιάστατων ζυμώσεων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων με το γραφείο υποψηφιότητας της Ρόδου, καθώς και με ένα ιδιαίτερα ευρύ πλαίσιο τοπικών και υπερτοπικών φορέων (Επιμελητηρίων, Ινστιτούτων, Υπηρεσιών, Συλλόγων, καθώς και του Πανεπιστημίου Αιγαίου), καλλιεργήθηκε, εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε το στρατηγικό φάσμα της ενότητας «ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».
Ο ΣΑΔ, ως υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη ενότητα (Περιβάλλον δομημένο και αδόμητο, φυσικό και τεχνητό) είχε αναλάβει να συμπυκνώσει μία οριζόντια εφαρμογή ενός πολυδιάστατου φάσματος αξόνων, δομών, προτάσεων και πρωτοβουλιών που στόχευαν στην καλλιέργεια των εξής 5 στρατηγικών αξόνων: Η συμμετοχικότητα των πολιτών, η Ευρωπαϊκή διάσταση των ιδεών, η μακρόχρονη και εν δυνάμει αέναη στρατηγική, η καλλιτεχνική τους διάσταση και τέλος η αειφορία του τόπου μας.
Το αρχικό πλαίσιο των προτάσεων παρουσιάστηκε επίσημα για πρώτη φορά στις 29/07/2015 στην ευρεία συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, της Επιτροπής Παρακολούθησης Έργων στα μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, του Σπιτιού της Ευρώπης, καθώς και του γραφείου της υποψηφιότητας της Ρόδου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021. Εκείνη τη μέρα με πρωτοβουλία του ΣΑΔ ανακηρύχτηκε ο Οκτώβριος ως «Μήνας Αρχιτεκτονικής, Πολιστισμού και Τουρισμού»
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου ως υπεύθυνος της ενότητας «ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» της διεκδίκησης της Ρόδου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021, συνέβαλε με τις υλοποιημένες δράσεις του, καθώς και με την κατάθεση των προτάσεων του, βασιζόμενος στη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται για τη Ρόδο μέσω της διεκδίκησης του τίτλου για την πλήρη αναθεώρηση του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε την πόλη, και ευρύτερα ολόκληρο το νησί μας.
Η Αρχιτεκτονική πολύ-πολιτισμικότητα της Ρόδου αποτελεί στοιχείο της ταυτότητας της και μαρτυρεί την ιστορική της συνέχεια και εξέλιξη. Ο χώρος, δομημένος και αδόμητος, συνθέτει τις υπενθυμίσεις της μορφής μέσα από θραύσματα της αρχαιότητας, συνθέτει ενότητες του «ολόκληρου» της ελληνιστικής, της βυζαντινής, της οθωμανικής, της ιπποτικής, της ρασιοναλιστικής και της τοπικής μας αρχιτεκτονικής.
Αυτή η «εν δυνάμει» ενότητα του παρελθόντος έρχεται να συνδεθεί με τις νεότερες επεμβάσεις που έχει δεχθεί η Ρόδος και να εξελιχθεί μέσα από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική έκφραση. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία χωρικών εμπειριών που θα διέπονται από την αίσθηση της Ευρωπαϊκής κοινής ταυτότητας. Η συμμετοχή του πολίτη ενθαρρύνει την κοινωνική αλληλεπίδραση. Ο χώρος δομημένος και αδόμητος εξελίσσεται σε έναν τόπο εξωστρεφή, ανταλλαγής ιδεών, κοινωνικού προβληματισμού, πολιτισμικής αυτογνωσίας και ευπρόσιτου στο ευρύτερο κοινό μέσω διαδραστικών εμπειριών.
Α. ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Α1. ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ:
Μέσω της διαδικασίας των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών οργανώνεται μια πολυδιάστατη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την εικόνα που θέλουμε να έχει ο τόπος μας στο παρόν και στο μέλλον.
Α2. «ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΝΑ ΕΠΙΜΟΝΟ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΟ ΠΛΕΓΜΑ»:
Η σπουδαιότητα της σημειολογίας αυτής της “βιομηχανικής δομημένης αφήγησης”, δημιουργεί ένα νοηματικό πλέγμα, το οποίο πέρα από την αρχιτεκτονική του παρουσία ως δομημένο περιβάλλον, βασίζεται στη δημιουργία μιας έντονης παραγωγικής δραστηριότητας του πρωτογενή τομέα στην ύπαιθρο της Ρόδου και συγκέντρωση – σύνδεση της προς μεταποίηση στη βιομηχανική Ζώνη Κόβα κατά το παρελθόν.
Α3. «ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ «ΜΑΡΑΣΙΩΝ» ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΔΗΛΩΣΗ»:
Η αναβίωση τους προέρχεται κυρίως μέσω της προστασίας τους από το σχέδιο πόλης και το ρυμοτομικό, δηλαδή με την αναβάθμιση του υφιστάμενου αστικού ιστού, κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, των κτιριακών μονάδων που τους συγκροτούν, του επιπέδου δραστηριοτήτων, των δικτύων κυκλοφορίας και του αστικού εξοπλισμού, με γνώμονα τον σεβασμό και τη διατήρηση του χαρακτήρα τους.
Β. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Β1. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ «ΜΗΝΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ»:
Η στρατηγική οργάνωση των προσπαθειών και των δράσεων όλων των αρμόδιων φορέων, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Επιμελητηρίων και Συλλόγων, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ούτως ώστε να συντονιστεί μία ουσιαστική σύνδεση και εποικοδομητική διάδραση μεταξύ του τρίπτυχου της Αρχιτεκτονικής, του Πολιτισμού και του Τουρισμού, με σκοπό να εξελίσσονται οι τρεις αυτές έννοιες στον τόπο μας, σε άμεση συνδιαλλαγή μεταξύ τους.
Β2. BIENNALE ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ:
Μία τόσο υψηλού κύρους εκδήλωση δύναται να αποτελέσει έναν παγκόσμιο ισχυρό πολιτισμικό θεσμό διαλόγου και επιστήμης στον τόπο μας για τα επόμενα χρόνια.
Β3. Μεταφορά του MILANO DESIGN FILM FESTIVAL στη Ρόδο και μετεξέλιξή του σε Ροδίτικο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημών, Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού.
Η συνεργασία σε θέματα αρχιτεκτονικής και πολιτισμού με την Ιταλία αποτελεί κίνηση ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας, καθώς αποκτά συμβολική αξία η εξέλιξη της συνεργασίας των δύο χωρών στην πόλη μας σήμερα, έπειτα από τόσες δεκαετίες.
Γ. ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Γ1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΟ, ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑ»:
Η πολυδιάστατη εμπειρία που συγκεντρώνει το Νότιο Αιγαίο, η Δωδεκάνησος και η Ρόδος προβάλλεται με την θεσμοθέτηση ενός Διεθνούς Συνέδριου Νησιοτικότητας, Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού με τίτλο «Αρχιτεκτονική και Γαλάζιο, μια συγγενής πορεία» όπου συνδέεται η νησιοτικότητα, η αρχιτεκτονική έκφραση και η βιομηχανία του τουρισμού.
Γ2. ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ “ΧΩΡΟΣ - CONTAINER” ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:
Όταν όμως μέσα σε ένα ελκυστικό «χώρο», φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, διεπιστημονικές συναντήσεις, καλλιτεχνικές δράσεις και φιλοσοφικές εκφράσεις τότε οι συνιστώσες διευρύνονται και μετατρέπεται σε ένα πολυλειτουργικό «ΧΩΡΟ - CONTAINER» πολιτισμού
Δ. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ
Δ1. «Η ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ»:
Οι «αρχιτεκτονικοί περίπατοι» σε ιστορικές περιοχές του νησιού μας, ή σε μνημεία πολιτισμού γίνονται «κοινωνική δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου». Σκοπός είναι ο πολίτης να κατανοήσει, να σεβαστεί και να αγαπήσει την ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά του, ενώ παράλληλα να εξελιχθούν ανοιχτοί διάλογοι μεταξύ πολιτών, φορέων και επιστημόνων.
Ε. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
Ε1. «ΑΝ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΚΑΙ Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΜΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ, Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΗ ΜΙΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ Η ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ…»
Η πόλη της Ρόδου μετατρέπεται σ’ ένα «Υπαίθριο Μουσείο», μια πορεία ιστορικής εξερεύνησης, αποκαλύπτεται στον περιπατητή μέσω διαδραστικών εφαρμογών που μετατρέπουν την εμπειρία σε «μοναδικό χωρικό συμβάν».
Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ:
Γιώργος Σκιαδόπουλος
Γιώργος Περνάρης
Αναστασία Μαργιέ
Αγαπητός Ξάνθης
Γιώργος Καρυδάκης
Κατερίνα Μανούσου Ντέλλα
Ανδρέας Μιχαηλίδης |
Πρόεδρος ΣΑΔ
Αντιπρόεδρος ΣΑΔ
Γ. Γραμματέας ΣΑΔ
Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής
Προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων
Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης Έργων στα Μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου
Αρχιτέκτων Μηχανικός |