.

Διαφήμιση

 

 

 

User login

Zara: Τι κρύβεται πίσω από το στρίφωμα...

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό του μικρού μαύρου φορέματος Zara που έκρυβε μια – όχι και τόσο ευχάριστη – έκπληξη... δεν μπορείς παρά  να αναρωτηθείς: Αν ανοίγοντας το στρίφωμα βρέθηκε ένα ψόφιο ποντίκι, τι θα γίνει αν ξηλωθεί ολόκληρο το ρούχο; Ακόμη περισσότερο... αν αρχίσουμε να τραβάμε μερικές κλωστές από το Zara

Το case study Zara

Το Zara δεν είναι ένα τυχαίο brand. Αποτελεί από μόνο του ένα case study μοναδικό για τον χώρο της μόδας και αυτών που λέμε: retailers  ή αλλιώς αλυσίδες καταστημάτων. Μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει και φαινόμενο αφού είναι το brand που δημιούργησε τον όρο: “fast fashion”. Κι είναι αλήθεια ότι ενώ στις άλλες αλυσίδες ένδυσης, το εμπόρευμα ανανεώνεται κατά μέσον όρο κάθε 2 μήνες, στα Zara ρούχα και αξεσουάρ ανανεώνονται κάθε δύο, το πολύ τρεις εβδομάδες! Αυτή η ταχύτητα με την οποία  περνάει από τις τάσεις της μόδας στην παραγωγή κι από εκεί στα καταστήματα κρατώντας πάντα τις τιμές προσιτές για τον καταναλωτή, είναι το χαρακτηριστικό της μάρκας Zara που την κρατά στην κορυφή.  Όσο πιο γρήγορα  έρθουν  οι νέες τάσεις στα καταστήματα, τόσο μεγαλύτερο μερίδιο θα πάρουν τα Zara από την αγορά. Απλό.

Ο βασιλιάς των “Fast Fashion” brands

Προκειμένου να πετύχει τον διπλό στόχο του: ταχύτητα & τιμές, το Zara ελέγχει την παραγωγή του περισσότερο ακόμη κι από τα καταστήματά του. Τα μισά περίπου από τα ρούχα κατασκευάζονται στην Ισπανία ή σε γειτονικές χώρες [Πορτογαλία ή Μαρόκο]. Ωστόσο, η μάρκα Zara παράγει περισσότερα από 450 εκατομμύρια τεμάχια κάθε χρόνο για τα περίπου 1.800 σημεία πώλησης σε 86 χώρες. Επόμενο είναι να φτιάχνει ρούχα κα ι αξεσουάρ και σε μονάδες παραγωγής που βρίσκονται έξω από την ιβηρική γειτονιά.  Έτσι, τα εργοστάσια που βρίσκονται στις κοντινές  χώρες  και την Τουρκία ράβουν τα πιο μοντέρνα ρούχα, ενώ τα πιο κλασικά κομμάτια ράβονται στα εργοστάσια της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής.  Άλλωστε, χώρες όπως η Κίνα και το Μπαγκλαντές έχουν αποκτήσει ειδικότητα σε ρούχα με κεντήματα και T-shirts, αντίστοιχα.

Γύρω στα 150 εκατομμύρια ρούχα  περνούν από το κεντρικό σημείο Zara [το λεγόμενο Cube, ένα τέλεια οργανωμένο «φρούριο μόδας»] για να ελεγχθούν και να ταξινομηθούν. Ανεξαρτήτως της προέλευσής του [Πορτογαλία,  Μαρόκο, Μπαγκλαντές, Κίνα, Λατινική Αμερική  ή  Τουρκία], κάθε κομμάτι Zara φτάνει πρώτα στην Ισπανία πριν  καταλήξει στο κατάστημα για το οποίο προορίζεται. 
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένα ρούχο σαν το ένοχο μικρό μαύρο φόρεμα, μετά τη γραμμή παραγωγής, περνά κι άλλα στάδια ελέγχου στην Ισπανία πριν φορτωθεί ως εμπόρευμα για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ όπου και πωλήθηκε. Το [νεκρό] ποντίκι διέσχισε δηλαδή όλη την Ευρώπη και κατόπιν διέσχισε και τον Ατλαντικό για να φτάσει στο Κονέκτικατ  αφού η ετικέτα του φορέματος μαρτυρά ότι το ταξίδι του ξεκίνησε από την Τουρκία. Μέχρι που μπορεί να εγκλωβίστηκε ζωντανό και να αποχαιρέτησε τον μάταιο αυτό κόσμο στο μακρύ του ταξίδι... Εκτός κι αν ήταν εξαρχής νεκρό, ένα «πεσκέσι» από κάποιον αγανακτισμένο[;] εργάτη κάπου στα βάθη της Τουρκίας...

 

http://tvxs.gr/news/kosmos/zara-%E2%80%93-ti-krybetai-piso-apo-strifoma

Editorial

BARISTA PRO

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο:

www.baristapro.com.gr

“Από τη διαφορετικότητα των γευστικών

επιθυμιών του καταναλωτικού κοινού”.

Από εκεί ξεκίνησαν όλα…

Η Barista Pro είναι μια εταιρεία

που προμηθεύει  επιχειρήσεις

καφεστίασης με καινοτόμα προϊόντα,

τα οποία ξεχωρίζουν για την

ποικιλία και την  εγγυημένη

ποιότητά τους!

H πληθώρα των προϊόντων μας

περιλαμβάνει  καλοκαιρινά

και χειμερινά ροφήματα

για απαιτητικούς καταναλωτές,

Διαφήμιση