.

Διαφήμιση

 

 

 

User login

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ - Στάσιμη η Ελλάδα

Όταν ευρωπαϊκές χώρες προοδεύουν στην παραγωγή ενέργειας… η Ελλάδα μένει στάσιμη αντιγράφοντας μόνο τις κακές συνήθειες των άλλων χωρών

Anakyklosi 050117Η Σουηδία έχει ανέβει τόσο ψηλά στην εκμετάλλευσης της βιομάζας, αφού πλέον αγοράζει απορρίμματα από άλλες χώρες,

κι αυτό διότι απεδείχθη ότι για την προστασία του περιβάλλοντός της, η παραγωγή ενέργειας από τη βιομάζα, προκαλεί λιγότερους και ανθυγιεινούς ρύπους, παράλληλα προσφέρει και περισσότερη ενέργεια, αλλά και θέρμανση δωρεάν σε ολόκληρες πολιτείες!

Το Rodospress.Gr με αφορμή τις τελευταίες αντιδράσεις συμπολιτών μας όσον αφορά την δημιουργία ενός παρόμοιου, ίσως και καλύτερου, εργοστασίου παραγωγής ενέργειας με βιομάζα, πραγματοποίησε μία μεγάλη έρευνα όπου κατέγραψε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την οικολογική διαδικασία παραγωγής ενέργειας, εδικά σε μία καταπονημένη Ρόδο από τις μηχανές παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ, όπου ακόμα και σήμερα ολοκληρώνεται ένα εργοστάσιο που θα λειτουργήσει σύντομα στην νότια Ρόδο, το Πρασονήσι μας, όπου το μαζούτ θα κυριαρχεί!

Από την έρευνα προέκυψε ότι  ελάχιστοι γνωρίζουν τι πραγματικά είναι μία μονάδα παραγωγής βιομάζας, πώς ακριβώς λειτουργεί και για ποιο λόγο εντάσσεται στις μονάδες παραγωγής από Ανανεώσιμές Πηγές Ενέργειας, αν και αρκετοί έχουν σπεύσει ήδη να πάρουν θέση με βάση διάφορες φήμες που κυκλοφορούν. Προκειμένου λοιπόν να μάθουμε και εμείς τι μπορεί να συμβαίνει, επικοινωνήσαμε με τον μηχανικό παραγωγής του έργου κ. Σταύρο Βόλα, για να συλλέξουμε χρήσιμες πληροφορίες και να σας τις μεταφέρουμε όσο πιο συνοπτικά γίνεται:

Ο υπό αδειοδότηση σταθμός Βιομάζας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 350KW (0.35MWείναι η πρώτη εγκατάσταση  που πρόκειται να λειτουργήσει στον νησιωτικό χώρο, και μάλιστα  υπό το νέο καθεστώς προδιαγραφών λειτουργίας των ελεγχόμενων μονάδων,  βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 84 μέτρων της κτηματικής περιοχής της τοπικής Κοινότητας Δαματριάς και απέχει σε ευθεία απόσταση 1.73Κm νοτιανατολικά  από τον οικισμό Θεολόγου και 2.3 Κm νοτιοδυτικά από τον οικισμό Δαματριάς.  H πλησιέστερη προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Νatura 2000 βρίσκεται σε ευθεία απόσταση 2,53 km από τη θέση του έργου (GR4210006, «Ρόδος - Προφήτης Ηλίας – Επτά Πηγές – Πεταλούδες  – Ρέματα»). Ήδη στο αγρόκτημα που χωροθετείται η μονάδα βρίσκεται σε λειτουργία φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 100 χιλιάδων βατ, ο οποίος παρέχει την ενέργειά του στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ρόδου.

Foto-1

Foto-2

Η μονάδα θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο  ένα από τα είδη βιομάζας, τα βιορευστά  (μη βρώσιμα φυτικά έλαια υποβαθμισμένης ποιότητας), προερχόμενα    από  ανακτημένα έλαια φυτικής  κυρίως προέλευσης αλλά και ζωικής, σε χαμηλή περιεκτικότητα, προερχόμενα από τη διαδικασία του μαγειρέματος. Ως εκ τούτου είναι μία μονάδα παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς οι εκπομπές του άνθρακα με την μορφή διοξειδίου και μονοξειδίου δεσμεύονται ξανά από τα φυτά με την φωτοσύνθεση η οποία χρησιμοποιεί με την σειρά της την ηλιακή ενέργεια.

Foto-3

Όπως είναι γνωστό, οι ΑΠΕ έχουν μελετηθεί ως λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα της αναμενόμενης εξάντλησης των (μη ανανεώσιμων) αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων. Οι ΑΠΕ αποτελούν τη βάση του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της πράσινης οικονομίας και κεντρικό σημείο εστίασης της σχολής των οικολογικών οικονομικών, ενώ συνιστούν σημείο αναφοράς για το οικολογικό κίνημα. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί ενστάσεις ως προς το πόσο οικολογικές είναι οι εγκαταστάσεις των ΑΠΕ, αναλύοντας τον κύκλο ζωής και το ενεργειακό ισοζύγιο τους. Είναι όμως γεγονός ότι οποιαδήποτε – ατυχής - σύγκριση με τις μονάδες παραγωγής από συμβατικά καύσιμα ή πυρηνική ενέργεια, αποβαίνει συντριπτικά υπέρ των ΑΠΕ, ειδικά όταν αναφέρεται σε μεγέθη που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος (έδαφος, νερά, ατμόσφαιρα).

Foto-4

Τα έργα ΑΠΕ είναι δημόσιας ωφέλειας

Σύμφωνα με τον Ν.2773/1999, άρθρο 35, παρ. 5 όπως προστέθηκε με το Ν.2941/2001, άρθρο 2, παρ. 9, ορίζει τα έργα ΑΠΕ ως δημόσιας ωφέλειας ασχέτως φορέως υλοποίησης (δηλαδή αν είναι Δημόσιος ή Ιδιωτικός). Έχουν ληφθεί όροι για τις χρήσεις γης που επιτρέπουν την λειτουργία μονάδας βιομάζας στην συγκεκριμένη περιοχή τόσο το 2009 και το 2015 με βάση τα ισχύοντα στο ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, τόσο ως έργο αμιγώς ΑΠΕ (με βάση την νομοθεσία δεν συνιστά βιομηχανική εγκατάσταση),  όσο και ως έργο δημόσιας ωφέλειας. 

Μέσω βιομάζας θα καλυφθεί το 1/5 των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών ως το 2030

“Μέσω της βιομάζας θα μπορούσε να καλυφθεί το 1/5 των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών, τουλάχιστον μέχρι το 2030, προκύπτει από τη νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού ΑΠΕ (IRENA).

Η έκθεση, υπό τον τίτλο «ReMap 2030», κάνει σενάρια για ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για τη βιομάζα, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να καλύψει μέχρι και το 60% της μελλοντικής ζήτησης ενέργειας. Η έκθεση διαπιστώνει ότι περίπου το 40% της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς βιομάζας θα προέλθει κυρίως από γεωργικά υπολείμματα και απόβλητα, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 30% θα προέλθει από βιώσιμα δασοκομικά προϊόντα.

Πάντως, ειδικοί σε θέματα βιομάζας, υποστηρίζουν ότι η εν λόγω μορφή ΑΠΕ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, αφού αποτελεί σταθερή/μη διακοπτόμενη μορφή ενέργειας, έναντι των άλλων ΑΠΕ (αιολικά, φ/β).

Σημειώνεται ότι, σήμερα η βιομάζα χρησιμοποιείται κυρίως για τη θέρμανση και το μαγείρεμα, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω στον κλάδο της ενέργειας και των μεταφορών”. (energypress, 29.09.2014)

Πως λειτουργεί μία μονάδα βιορευστών

Η μονάδα βιομάζας χρησιμοποίει την θερμική ενέργεια των φυτικών ελαίων η οποία απελευθερώνεται  εντός των θαλάμων μίας κατάλληλα τροποποιημένης μηχανής εσωτερικής καύσης σε μέγεθος όσο μίας ενός λεωφορείου, η οποία εν συνεχεία οδηγεί μία ηλεκτρογεννήτρια. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο με ηλεκτρικό μηχανισμό διασύνδεσης (υποσταθμός). Στο λειτουργικό διάγραμμα διακρίνονται η δεξαμενή αποθήκευσης της πρώτης ύλης, ο μηχανισμός καθαρισμού και απόσταξης των ελαίων, το ζεύγος ηλεκτροπαραγωγής  (μηχανή εσωτερικής καύσης και γεννήτρια) και ο υποσταθμός (μετασχηματιστής και μέσα προστασίας).  Μέρος της θερμότητας του κινητήρα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες τις μονάδας καθαρισμού των ελαίων. Τα στερεά και υγρά κατάλοιπα μαζί με τα χρησιμοποιημένα φίλτρα φυλάσσονται και παραδίδονται αποκλειστικά στις εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων.

Foto-5

Λειτουργικό διάγραμμα μονάδος

Τα έλαια (βιορευστά) ως ανανεώσιμο καύσιμο.

Η χρήση των φυτικών ελαίων ως εναλλακτικό ανανεώσιμο καύσιμο, ανταγωνιστικό του πετρελαίου, προτάθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του 1980. Οι σημαντικότερες έρευνες με ηλιέλαιο έγιναν στη νότιο Αφρική εξαιτίας του πετρελαϊκού εμπάργκο. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης των φυτικών ελαίων ως καύσιμα σχετίζονται με την εύκολη μεταφορά και αποθήκευση τους, την άμεση διαθεσιμότητα, την ανανεωσιμότητα, το υψηλό θερμικό περιεχόμενο (περίπου 88% του D2 καυσίμου), την χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο και αρωματικά, και τέλος την βιοαποικοδομησιμότητα.  Σε ορισμένες χώρες επιτρέπεται και η χρήση φυτικών ελαίων (βιορευστά) ως καύσιμο σε αυτοκίνητα για οικολογική κίνηση στις πόλεις αλλά και για γεωργική χρήση.

Foto-6

Αυτοκίνητο με τροποποιημένο κινητήρα που καταναλώνει φυτικά έλαια

 

Foto-7

Γεωργικά μηχανήματα με κινητήρα  φυτικών ελαίων

Η ηλεκτροπαραγωγή µε την καύση βιορευστών, τα οποία είναι µια ανανεώσιµη µορφή ενέργειας,  συµβάλλει  στο  γενικότερο  περιορισµό  της  ρύπανσης  της  ατµόσφαιρας,  του υπεδάφους και των υδάτινων πόρων λόγω της αντικατάστασης της παραγόµενης ενέργειας από συµβατικούς σταθµούς ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και στην εξοικονόµηση καυσίµων προς όφελος της εθνικής οικονοµίας.

Το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από την καύση της βιοµάζας, δεν συµβάλει στο φαινόµενο του θερµοκηπίου, διότι προέρχεται από την καύση φυτών τα οποία κατά τη διάρκεια ζωής τους είχαν δεσµεύσει το αντίστοιχο διοξείδιο από την ατµόσφαιρα, συνεπώς το συνολικό ισοζύγιο άνθρακα είναι ουδέτερο.

Foto-8

Ο κύκλος του άνθρακα

Πως γίνεται ο καθαρισμός των καυσαερίων στην μονάδα βιορευστών

Τα καυσαέρια περιέχουν κυρίως διοξείδιο του άνθρακα, υδρατμούς, και μικρή ποσότητα καυσίμου που διέφυγε χωρίς να καεί. Σε μικρότερες ποσότητες ανιχνεύονται μονοξείδιο του άνθρακα, σωματίδια άνθρακα (προϊόντα κακής καύσης), μικρή ποσότητα διοξειδίου του θείου και οξείδια του αζώτου τα οποία σε αυξημένες συγκεντρώσεις είναι επιβλαβή για την υγεία. Είναι όμως γνωστό ότι μόνο το 10% της ετησίως παραγόμενης ποσότητας οξειδίων του αζώτου έχει ως προέλευση τις ανθρώπινες δραστηριότητες: Το υπόλοιπο παράγεται από τις ηλεκτρικές ατμοσφαιρικές εκκενώσεις, τις ηφαιστειακές εκρήξεις, τη βακτηριακή δραστηριότητα στο έδαφος και στο νερό και τις φωτοχημικές αντιδράσεις αζώτου - οξυγόνου στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα. Άρα αυτό που θα πρέπει να ενδιαφέρει είναι η αποφυγή της αυξημένης συγκέντρωσης τοπικά, με μείωση των ποσοτήτων, και αύξηση της διασποράς.

Για τον καθαρισμό των καυσαερίων της μηχανής, χρησιμοποιούνται παγίδες αιθάλης (καπνού) και καταλύτες κυρίως για την εξουδετέρωση των οξειδίων του αζώτου. Οι περισσότερες ενστάσεις μέχρι σήμερα συνδέονται με την ανησυχία ως προς την συχνότητα συντήρησης αυτών, καθώς η περιοχή επιβαρύνεται ήδη από την λειτουργία του αεροδρομίου και της ΔΕΗ,  (ΑΗΣ Σορωνής) αν και η τελευταία πρόκειται σε μεγάλο βαθμό να μειώσει δραστικά την παραγωγή της από τον Οκτώβριο του 2017.  Αρμόδιες για τον έλεγχο των εκπομπών είναι οι υπηρεσίες περιβάλλοντος της Περιφέρειας, οι οποίες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μπορούν να επιβάλουν έως και σφράγιση της μονάδας.

Έχουν επίσης εκφραστεί ανησυχίες καθώς το μικροκλίμα της περιοχής ευνοεί την τοπική στασιμότητα της ατμόσφαιράς. Όπως όμως είναι γνωστό, η υψηλή θερμοκρασία των καυσαερίων εξαιτίας του ότι η μηχανή εργάζεται σταθερά στο 75 % περίπου της ισχύος της (400-500 βαθμοί κελσίου) τα οδηγεί στα ψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, όπου υπάρχουν ρεύματα αέρα με μεγαλύτερες ταχύτητες, ανάλογες του υψομέτρου. Τα αποτελέσματα από τα μοντέλα διασποράς των αερίων, και μάλιστα με εξειδίκευση στην περίοδο της χειμερινής περιόδου, με χρήση των ιστορικών κλιματικών στοιχείων της συγκεκριμένης περιοχής, δείχνουν ότι παρά το πολύ μικρό μέγεθος του κινητήρα, η διασπορά εκτίνεται σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων, οπότε οι περιεκτικότητες είναι πρακτικά μη ανιχνεύσιμες.

Foto-9

Διάγραμμα φίλτρων και καταλυτών

Foto-10

Μονάδα επιλεκτικής καταλυτικής αναγωγής (SCR)

Κυκλική οικονομία

Foto-11

Μια νέα ελπιδοφόρα ιδέα αρχίζει να συζητείται ιδιαίτερα έντονα, αυτή της Κυκλικής Οικονομίας (Circular Economy).  Με την Κυκλική Οικονομία προωθείται η ταυτόχρονη βελτίωση της οικονομικής ευημερίας και του περιβάλλοντος, εγχείρημα που παλαιότερα θεωρείτο ανάλογο με τον τετραγωνισμό του κύκλου, και βασίζεται στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου που θα περιορίζει την κατανάλωση εντός των οικολογικών ορίων του πλανήτη. Η αλλαγή προϋποθέτει τη στροφή από το μοντέλο «προμήθεια, παραγωγή, κατανάλωση και απόρριψη» σε ένα μοντέλο που βασίζεται στο τετράπτυχο «επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση». Χαρακτηριστικές ευφάνταστες προτάσεις που προκύπτουν από τις νέες αυτές προσεγγίσεις είναι η ανακύκλωση των υφασμάτων, η δημιουργία συστημάτων κοινής χρήσης αυτοκινήτων και τα «καφενεία επισκευών» (repair cafés) και η εισαγωγή νέων επιχειρηματικών μοντέλων που θα μας μετατρέπουν από «καταναλωτές» σε «χρήστες» και θα στρέφουν τη ζήτηση από τα προϊόντα μίας χρήσης στις υπηρεσίες μίσθωσης και επισκευής. Η συλλογή των ελαίων και η αναχρησιμοποίησή τους είναι μια κλασική περίπτωση εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας, όταν μάλιστα στον κύκλο λαμβάνει ενεργό μέρος ο χρήστης.

Foto-12

Foto-13

Συλλογή ελαίων που έχουν χρησιμοποιηθεί, συμμετοχή των σχολικών κοινοτήτων

Helpful, gracious members of NUS Rotaract Club

Για την συλλογή των ελαίων έχει γίνει εστίαση στις σχολικές μονάδες ως τόπους συγκέντρωσης και συλλογής, αλλά και ως κύτταρα ενημέρωσης, διάδοσης και διάχυσης μίας οικολογικής πρακτικής που θα τείνει να γίνει νοοτροπία από την παιδική ηλικία. Η επιστροφή καυσίμου για τον καυστήρα θέρμανσης της σχολικής μονάδος περνάει άμεσα το μήνυμα στα παιδιά, αυτό της ανταποδοτικότητας και επιβράβευσης.  Το αποτέλεσμα είναι να κερδίζουν όλοι: τα παιδιά, η οικολογική παραγωγή ενέργειας και το περιβάλλον.

Foto-14

Ένα παράλληλο ρεύμα συλλογής ελαίων δύναται να δημιουργηθεί και στα supermarket. Εκεί ο χρήστης επιστρέφει το χρησιμοποιημένο λάδι, και λαμβάνει ένα κουπόνι έκπτωσης με σαφή αναγραφόμενη αξία, δηλαδή στην ουσία ένα χρηματικό ποσό. Κερδισμένο ξανά το περιβάλλον: ένα λίτρο από λάδια που έχουν χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, αν καταλήξει στον υδροφόρο ορίζοντα θα μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού…

Με την εξάντληση των φυσικών πόρων το γραμμικό μοντέλο παραγωγής που επικρατεί σήμερα (εξαγωγή - κατασκευή - απόρριψη), στο οποίο βασίζεται η οικονομία μας μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, δεν είναι πλέον βιώσιμο. Επείγει λοιπόν να σκεφτούμε ένα νέο μοντέλο, καινοτόμο, αποτελεσματικό και με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Η έννοια της κυκλικής οικονομίας προκύπτει ως μια απάντηση του μέλλοντος, ενσαρκώνοντας το όνειρο μιας ιδανικής οικονομίας στην οποία τίποτα δεν θα χάνεται και τα πάντα θα ξαναδημιουργούνται. Αυτό το νέο μοντέλο προϋποθέτει νέους τρόπους σύλληψης, παραγωγής και κατανάλωσης (περισσότερο τη χρήση αγαθών παρά την κατοχή τους, την ανακύκλωση) και κυρίως απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων των φορέων της οικονομικής ζωής (επιχειρήσεις, τοπικές κοινότητες, πολίτες-καταναλωτές).

Foto-15

Βιομάζα και Τηλεθέρμανση

Οι μονάδες βιομάζας, ανεξαρτήτως πρώτης ύλης, εκτός από ηλεκτρική ενέργεια παράγουν και θερμότητα. Με απλά λογία, μπορούν να θερμάνουν εύκολα σε απόσταση, κατοικίες και κτήρια όπως σχολεία, ΚΑΠΗ κλπ, για 24 συνεχόμενες ώρες καθημερινά, αρκεί να εγκατασταθούν δύο σωλήνες με μόνωση που θα μεταφέρουν το ζεστό νερό κοντά στην χρήση. Ακόμη, μπορούν να θερμανθούν αθλητικές εγκαταστάσεις και πισίνες, για 12 μήνες άθλησης και τουρισμού.

Foto-16

Βιομάζα και Υδροπονία

Ένας από τους στενότερους «φίλους» μίας μονάδας βιομάζας είναι τα θερμοκήπια. Ειδικά αν αυτά είναι εξοπλισμένα με υδροπονικούς μηχανισμούς καλλιέργειας, μπορούν να φτάσουν έως και τους 45 τόνους παραγωγής το χρόνο, όταν οι κλασικές καλλιέργειες δεν ξεπερνούν τους 3 με 4 τόνους ανά στρέμμα στην ίδια καλλιέργεια π.χ. ντομάτας. Αν γίνει χρήση και του διοξειδίου του άνθρακα που παράγει μία μηχανή παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, τότε η παραγωγή μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 90 τόνους ανά στρέμμα, κύκλος άνθρακα γαρ !!! Καινοτομία, παραγωγικότητα, ανάπτυξη, η συνταγή για την έξοδο από την κρίση.

Foto-17

Εσωτερικό από υδροπονική θερμοκηπιακή μονάδα

DEH Kattabia 190416

Σωρευτικές αλληλεπιδράσεις με άλλες δραστηριότητες. Ο νέος θερμοηλεκτρικός σταθμός ΔΕΗ στην Κατταβιά.

Για να έχει κανείς μία σαφή εικόνα, πρέπει να θυμάται ότι η αδειοδοτούμενη μονάδα της βιομάζας έχει μέγεθος ίσο με 350KW, ή ίσο με 0,35MW. Τρείς λοιπόν τέτοιες είναι ίσες περίπου με μια φορητή μονάδα της ΔΕΗ, ισχύος 1 MWενώ 12 τέτοιες αθροίζουν την συνολική ισχύ που έχει παραχωρηθεί για το νησί της Ρόδου. Και τότε πως γίνεται να υλοποιηθούν περισσότερες από 12;  Προφανώς διότι δεν είναι όλες οι μονάδες «μεγάλες», υπάρχουν αρκετές με πολύ μικρότερη ισχύ ίση πχ με 100KW (0.1 MW) !!!

Εκτιμάται λοιπόν, ότι τον Οκτώβριο του 2017 πρόκειται να ξεκινήσει την λειτουργία του ο νέος θερμοηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ (ΘΗΣ) στην Κατταβιά της Ρόδου, ισχύος 115,44 MW (τα στοιχεία έχουν ληφθεί από την δημοσιευμένη Μη Τεχνική Περίληψη της ΜΠΕ του ΘΗΣ Κατταβιάς).

Λόγω της υψηλής του απόδοσης (άρα της οικονομικής του λειτουργίας) είναι προφανές ότι θα προτιμάται έναντι της λειτουργίας των πεπαλαιωμένων μηχανών του ΑΗΣ Σορωνής, ισχύος 207,42MW, και των 25,62MW των φορητών 25 μονάδων οι οποίες δεν θα είναι πια απαραίτητες (οι φορτητές μονάδες ισοδυναμούν σε ισχύ με 75 περίπου βιομάζες σαν την αδειοδοτούμενη των 350 ΚW, όμως εργάζονται με ορυκτά καύσιμα !! ).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και την εγκεκριμένη ΜΠΕ, ο νέος σταθμός στην Κατταβιά θα παράγει (και θα αφαιρεί από τον ΑΗΣ Σορωνής) το 85% έως και το 100% της ισχύος του για 6500 ώρες ετησίως.  Με λίγα λόγια θα αφαιρούνται κατά μέσο όρο 100 MW περίπου από την παραγωγή και άρα και τους ρύπους του ΑΗΣ Σορωνής, με αποτέλεσμα την πλήρη ανατροπή και δραστική μείωση των αέριων ρύπων της περιοχής από τις υφιστάμενες πεπαλαιωμένες μονάδες, ενώ πρακτικά αυτό ερμηνεύεται ότι κατά τους χειμερινούς μήνες ο ΑΗΣ Σορωνής θα βρίσκεται σε κατάσταση εφεδρείας ή χαμηλής παραγωγής.  Άρα οι όποιοι φόβοι περί σωρευτικών επιδράσεων, πέραν της ανόμοιας φύσεως των καυσίμων (ορυκτά στην μία περίπτωση, φυτικά στην άλλη) και της τεχνολογίας των κινητήρων , είναι τελείως αβάσιμοι και βασίζονται μάλλον σε φημολογίες και μόνον που αγνοούν την εξέλιξη αυτή. Φυσικά, ακόμη και να μην λειτουργούσε ποτέ ο νέος σταθμός, οποιαδήποτε ευθεία σύγκριση μεταξύ ανόμοιων μονάδων βιομάζας και μαζούτ, σε  τεχνολογία,  καθαρότητα, και μέγεθος, θα ήταν ατυχής.

Ο λόγος είναι προφανής στο παρακάτω διάγραμμα, που δείχνει πως μειώθηκαν οι ρύποι λόγω της εξέλιξης των κινητήρων και των καταλυτών μέσα σε 20 χρόνια, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ με χρήση συμβατικών καυσίμων (ορυκτά) έχουν ηλικία έως και 30 έτη, και μάλιστα με βαρύτερο καύσιμο (μαζούτ):

Foto-18

Τα όρια στα οξείδια του αζώτου (NOx)  στις μηχανές dieselοχημάτων έχουν μειωθεί στην Ευρώπη έως και 20 φορές από το 1992, οπότε μία σύγχρονη μηχανή 350KWμε καταλύτη εκπέμπει όσο μία μηχανή 17KW(23 HP) της εποχής εκείνης, ή όσο 35 KW(47HP) μίας μηχανής του 2000. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η μείωση στα σωματίδια (PM).

Ειδικότερα το μονοξείδιο του αζώτου είναι διαλυτό αέριο το οποίο παράγεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα και εντοπίζεται στον εκπνεόμενο αέρα σε συγκέντρωση περίπου 10 μέρη στο δισεκατομμύριο (10 ppb). Υπό συνθήκες και μάλιστα με την υποβοήθηση του ηλιακού φωτός μετατρέπεται σε διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) το οποίο αντιθέτως είναι επιβλαβές. Παρότι είναι ένα απλό μικρό μόριο, το μονοξείδιο του αζώτου είναι ένας σημαντικός βιολογικός ρυθμιστής και είναι ένα θεμελιώδες συστατικό στο χώρο της νευρολογίας, της ψυχολογίας και της ανοσολογίας.  Οι ανακαλύψεις  των ρόλων κλειδιά που παίζει, οδήγησε τους επιστήμονες που ασχολήθηκαν με αυτό, στο Νόμπελ Ιατρικής.  Το 1992 ανακηρύχτηκε «Το Μόριο της Χρονιάς» και το «Μόριο της Ζωής».  

Τα όρια NOx με βάση τις αμερικανικές προδιαγραφές (Τier) είναι πολύ αυστηρότερα  από τα ευρωπαϊκά (Euro). Είναι ο κύριος λόγος που οδήγησε στο γνωστό πρόβλημα στις μετρήσεις ρύπων των αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. (Η μηχανή που τροφοδοτείται με βιορευστά ακολουθεί τις νόρμες Tier).

Foto-19

Σύγκριση Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών προδιαγραφών για τις εκπομπές NOx

Σχετικά με τις φημολογούμενες επιπτώσεις στην κοιλάδα των πεταλούδων, εκτός από την αστοχία στα εκτιμώμενα μεγέθη και τις αποστάσεις,  η ιστορική και μόνον ανασκόπηση ορισμένων σημαντικών δραστηριοτήτων θα αρκούσε για να άρει και τις τελευταίες αμφιβολίες. Όλοι θα θυμούνται βεβαίως ότι η συνύπαρξη της περιοχής της κοιλάδας των πεταλούδων με την τότε λειτουργία του αεροδρομίου των Μαριτσών, του οποίου οι αεροδιάδρομοι ήταν πολύ πιο κοντά σε αυτήν,  έχει αποδειχτεί ιστορικά και περιβαλλοντικά συμβατή, καθώς δεν είχε αναφερθεί τις δεκαετίες εκείνες κάποιο πρόβλημα σχετιζόμενο με την Κοιλάδα. Μάλιστα δε με αεροπλάνα της τότε παλαιάς τεχνολογίας, με υπερπολλαπλάσιους ρύπους και θόρυβο σε σχέση με τα σημερινά, που όσοι το πρόλαβαν θα θυμούνται ότι έσπαγαν τύμπανα. Κατά συνέπεια το σημερινό αεροδρόμιο Διαγόρας του Παραδεισίου, το  οποίο είναι βορειότερα και μακρύτερα,  μάλλον δεν αποτελεί τον ένοχο για τα ζητήματα που έχουν ήδη προκύψει στην προστατευόμενη περιοχή των Πεταλούδων.

Foto-20

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μοντέλου διασποράς, τα σωματίδια από την μονάδα βιομάζας φτάνουν στην ατμόσφαιρα σε χειμερινές συνθήκες  έως και τα 2.500 μέτρα ύψος, και σε δεκάδες χιλιόμετρα μακριά αντίθετα προς την αντίληψη ότι θα παραμείνουν και θα συσσωρευτούν στις γύρω περιοχές. Το ίδιο ισχύει περίπου και για τους υπόλοιπους ρυπαντές.

Οι αναφορές στη μείωση του πληθυσμού των πεταλούδων και στη μείωση της παραγωγής των μελισσοκομικών μονάδων, που είναι ήδη ένα γεγονός, ενδεχομένως θα πρέπει να στρέψουν την αναζήτηση  στην φημολογούμενη αλόγιστη και ανεξέλεγκτη χρήση των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στις καλλιέργειες ή σε άλλους μικροκλιματικούς (μείωση της υγρασίας λόγω της ξηρασίας)  ή βιολογικούς παράγοντες.  Κατά μία μάλιστα ατυχή σύμπτωση, η περίοδος άνθισης ορισμένων καλλιεργιών και η περίοδος της ενδεικνυόμενης εφαρμογής θείου και φυτοφαρμάκων συμπίπτουν χρονικά με την εμφάνιση της πεταλούδας ως ενήλικο έντομο, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο εξειδικευμένης έρευνας στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Οικολόγων Ελλάδος,  «…τα φυτοφάρμακα είναι πολύ τοξικά έχουν μακρά περίοδο ζωής (δηλ. δεν διασπώνται) μέχρι 45 χρόνια φθάνουν μερικά και ήταν επόμενο να έχουν καταστρεπτικές επιπτώσεις στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας αλλά και στο οικοσύστημα. Τα εντομοκτόνα π.χ. δεν καταστρέφουν μόνο τα επιβλαβή έντομα για κάποια καλλιέργεια, αλλά και τα ωφέλιμα έντομα (π.χ. μέλισσες, χρήσιμα σκουλήκια του εδάφους, πουλιά και άλλα άγρια ζώα). Ταυτόχρονα και με τα μυκητοκτόνα φυτοφάρμακα καταστρέφονται οι αναγκαίοι μικροοργανισμοί (μύκητες αλλά και βακτηρίδια) του εδάφους, που σήμερα δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αρρωστημένο έδαφος. Οι παρακαταθήκες του πόσιμου νερού μολύνονται κι αυτές με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία μας. Δεν υπάρχει πόσιμο νερό πόλεων που να μην έχουν βρεθεί τουλάχιστον 100 κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. Η χρήση των φυτοφαρμάκων συνεχώς αυξάνεται και όλοι σήμερα συμφωνούν ότι αποτελούν οικολογική καταστροφή.  Όλοι γνωρίζουν σήμερα ότι η γεωργική σοδειά δεν βελτιώθηκε, ότι τα έντομα και τα παράσιτα γίνονται όλο και πιο πολύ ανθεκτικά, όλοι ξέρουν ότι 60-80.000 άνθρωποι πεθαίνουν από δηλητηριάσεις φυτοφαρμάκων το χρόνο, όλοι ξέρουν ότι ο καρκίνος αυξήθηκε κατακόρυφα (το 65% έχει αιτία τα φυτοφάρμακα, τα οποία δεν τα χρησιμοποιούμε μόνο στη γεωργία αλλά σε πολλά καταναλωτικά αγαθά), αλλά κανένα κράτος δεν τολμάει να αντισταθεί στις χημικές βιομηχανίες.»

Μάλιστα προσθέτουν: «Οι επιπτώσεις των λιπασμάτων ειδικά των νιτρικών από την τροφή και το πόσιμο υγρό που καταλήγουν, μπορεί να είναι για την υγεία μας καταστροφικές. Προκαλούν κυάνωση (είδος δηλητηρίασης), και μακροχρόνια καρκίνο στομάχου. Με τα φυτοφάρμακα το έδαφος εξασθενεί, μαζί και τα φυτά και έτσι αδυνατούν οι μικροοργανισμοί και μύκητες να επεξεργασθούν τα λιπάσματα με αποτέλεσμα να προκαλέσει μια χωρίς προηγούμενο οικολογική καταστροφή.»

Γενικά,  περί αντιδράσεων,  ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών.

Η διεθνής πρακτική και εμπειρία εδώ και δεκαετίες πλέον, σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά έργα και τα έργα ΑΠΕ, διδάσκει ότι σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται στενή σχέση και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Ενημέρωση, επιμόρφωση, ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων, βελτίωση, εξέλιξη, ανάπτυξη είναι οι λέξεις κλειδιά που προωθούν όχι μόνο τα έργα αυτά αλλά και τις κοινωνίες μπροστά Οι φήμες, τα φοβικά σύνδρομα απέναντι σε νέες τεχνολογίες και εφαρμογές  (δυστυχώς νέες συνήθως για την χώρα μας) που υπερμεγεθύνουν τις όποιες αρνητικές πτυχές, και οι μαζικές εκδηλώσεις φόβου και καθολικής άρνησης, μπορούν να δικαιολογηθούν ορισμένες φορές από τις ενδεχόμενες ειδικές συνθήκες και το ιστορικό μίας περιοχής,  δεν παύουν όμως, σε κάθε περίπτωση να οδηγούν σε πολιτισμική και οικονομική οπισθοδρόμηση, όχι γιατί ένα έργο ΑΠΕ είναι εκ προοιμίου ωφέλιμο, αλλά γιατί στα ευρύτατα στρώματα υφίσταται  ακόμη έλλειψη πληροφόρησης σε μεγάλο βαθμό, άρα και αδυναμία κρίσης και εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων.  

Στις κοινωνίες μας που μαστίζονται από την κρίση, η κυκλική οικονομία, εκτός από τα οφέλη για το περιβάλλον, προσφέρει μια οικονομική και κοινωνική ευκαιρία. Πράγματι δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, είναι πηγή ανάπτυξης και καινοτομίας και μας δίνει τη δυνατότητα να αγωνιστούμε ενάντια στην ενεργειακή ανασφάλεια.  Ό,τι προηγουµένως θεωρούνταν «απόβλητο», µπορεί να µετατραπεί σε πρώτες ύλες. Τα µέτρα όπως ο βελτιωµένος οικολογικός σχεδιασµός και η πρόληψη και επαναχρησιµοποίηση αποβλήτων µπορούν να επιφέρουν καθαρή εξοικονόµηση έως και 604 δις € για τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Μία πρόσφατη δηµοσκόπηση του Ευρωβαρόµετρου  αποκάλυψε ότι σηµαντική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι ο αντίκτυπος της πιο αποδοτικής χρήσης των πόρων θα είχε θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής στη χώρα τους (86 %), στην οικονοµική ανάπτυξη (80 %), καθώς και στις ευκαιρίες απασχόλησης (78 %). Επιπλέον, βλέπουν τη µείωση και την ανακύκλωση αποβλήτων, τόσο στο σπίτι (51 %) όσο και στη βιοµηχανία και τον κατασκευαστικό κλάδο (51 %), ως τον σηµαντικότερο τρόπο ενίσχυσης της αποδοτικής χρήσης των πόρων.

Ανταποδοτικά οφέλη

Οι οικιακές παροχές των δημοτικών/τοπικών κοινοτήτων όπου λειτουργούν ΑΠΕ δικαιούνται την επιστροφή του παρακρατούμενου 1%.

Όπως προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/23840/23.12.2014 (ΦΕΚ Β’ 3497/2014), δικαιούχοι της πίστωσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων στις οποίες λειτουργούν ΑΠΕ και οι οποίοι είχαν ενεργή σύνδεση στις 10.08.2016, δηλαδή κατά την ημερομηνία κοινοποίησης στον ΔΕΔΔΗΕ της οριστικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον επιμερισμό στις αντίστοιχες δημοτικές ή τοπικές κοινότητες των ποσών που αντιστοιχούν στην παρακράτηση 1% από τους σταθμούς ΑΠΕ που λειτουργούν σε αυτές.

Σύμφωνα με τα άρθρο 3 και 4 της ΚΥΑ ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ.23840/23.12.2014 (ΦΕΚ Β' 3497/29.12.2014), η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ως Διαχειριστής Δικτύου Διανομής προσδιορίζει, μετά την έκδοση του τελικού πίνακα απόδοσης των ποσών ανά Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα, τους δικαιούχους της Πίστωσης και γνωστοποιεί τα ποσά προς πίστωση ανά προμηθευτή σε ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., για την περίπτωση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Οι ΛΑΓΗΕ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. πιστώνουν στη συνέχεια τα ποσά στους κατόχους Άδειας Προμήθειας, οι οποίοι πιστώνουν τα ποσά μέσω του πρώτου λογαριασμού που εκδίδεται μετά το πέρας της ανωτέρω διαδικασίας στους δικαιούχους το ποσό με την ένδειξη «Έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα λόγω σταθμών ΑΠΕ στην Περιοχή σας».

Αφορά σταθμούς ΑΠΕ βιομάζας, αιολικών και υδροηλεκτρικών.

Σύμφωνα με τους πίνακες αυτούς διανέμονται στις Τοπικές Κοινότητες της Ρόδου τα ακόλουθα ποσά, από την λειτουργία Αιολικών Πάρκων:

Αγίου Ισιδώρου            50.823,76  €   

Αρνίθας                        36.355,52  €

Αρχιπόλεως                  34.432,90 €

Έμπωνα                        31.762,78 €

Κατταβιάς                     88.806,39 €

Πλατανιών                    55.096,22 €

Ανάλογα θα ίσχυαν και στην περίπτωση λειτουργίας μικρών υδροηλεκτρικών ή σταθμών βιομάζας.

Περισσότερα στοιχεία στον ιστότοπο του ΔΕΔΔΗΕ: 

http://onepercent.deddie.gr/OnePerCentReturnsRES/pages/index.html

© www.rodospress.gr

 

Editorial

BARISTA PRO

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο:

www.baristapro.com.gr

“Από τη διαφορετικότητα των γευστικών

επιθυμιών του καταναλωτικού κοινού”.

Από εκεί ξεκίνησαν όλα…

Η Barista Pro είναι μια εταιρεία

που προμηθεύει  επιχειρήσεις

καφεστίασης με καινοτόμα προϊόντα,

τα οποία ξεχωρίζουν για την

ποικιλία και την  εγγυημένη

ποιότητά τους!

H πληθώρα των προϊόντων μας

περιλαμβάνει  καλοκαιρινά

και χειμερινά ροφήματα

για απαιτητικούς καταναλωτές,

Διαφήμιση