You are here
Το ΣΔΟΕ ανοίγει τους λογαριασμούς των καθηγητών του ΕΜΠ
Στην άρση του τραπεζικού απορρήτου για το άνοιγμα λογαριασμών καθηγητών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες το ΣΔΟΕ, προκειμένου να γίνει αντιπαραβολή με τις φορολογικές τους δηλώσεις. Την κίνηση αυτή αποφάσισε το ΣΔΟΕ ύστερα από τη διαπίστωση της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών ότι την περίοδο 2002-2013 δεν δηλώθηκαν από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και επομένως δεν φορολογήθηκαν έσοδα 83 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονταν από ερευνητικά προγράμματα. Ο έλεγχος στρέφεται τώρα στους καθηγητές του ΕΜΠ ενώ η φοροδιαφυγή εκτιμάται από το ΣΔΟΕ σε 20,79 εκατ. ευρώ. Ο φορολογικός έλεγχος στον Ειδικό Λογαριασμό Αξιοποίησης Κονδυλίων του ΕΜΠ έδειξε ότι την περίοδο 2002-2013 το Μετσόβιο είχε εισπράξει από ιδιώτες και φορείς του Δημοσίου το ποσό των 83 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων. Οι εισπράξεις αυτές, που αποδεικνύονται από τα παραστατικά που εκδόθηκαν, δεν εμφανίστηκαν στα βιβλία του ΕΜΠ αλλά ούτε και στην Εφορία, σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ.
- ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ. Οι ανακοινώσεις του ΣΔΟΕ προκάλεσαν αναστάτωση στην κοινότητα του Πολυτεχνείου της Αθήνας ενώ σε επίσημη ανακοίνωση των υπευθύνων του ΕΛΚΕ αναφέρεται ότι «όλα ανεξαιρέτως τα έσοδα έχουν πλήρως αναγραφεί στις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις και έχουν καταχωριστεί στα βιβλία µας».
Καθηγητές στους οποίους απευθύνθηκαν «ΤΑ ΝΕΑ» δήλωσαν ότι πρόκειται περί λάθους, αν όχι περί μεθόδευσης αφού, όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχει καμιά μαύρη τρύπα και όλα τα έσοδα έχουν δηλωθεί κανονικά στην Εφορία.
- Από την άλλη πλευρά όμως ορισμένοι καθηγητές του Πολυτεχνείου πιθανολογούσαν ότι ενδέχεται το ζήτημα να αφορά μεμονωμένους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι είτε δεν απέδιδαν στο Ιδρυμα ποσοστό 15% από την κάθε εξωτερική αμοιβή τους, όπως προβλέπει ο νόμος, είτε δεν δήλωναν στην Εφορία τις αμοιβές τους από ερευνητικά προγράμματα.
Από τα αποτελέσματα των τελευταίων ελέγχων του ΣΔΟΕ, όπως ανακοινώθηκε, προκύπτουν και υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
- Ενδεικτικό είναι ότι μόλις 16 φορολογούμενοι (μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΣΔΟΕ, ο πρώην διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Μπούτος, για τον οποίο η έρευνα επεκτείνεται στους κληρονόμους του, ο γνωστός δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης αλλά και η Αρετή Τσοχατζοπούλου) κατηγορούνται για προσαύξηση περιουσίας κατά 27 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν κρατήσει μακριά από τα μάτια της Εφορίας. tanea.gr