You are here
Καμία επιστροφή φόρου ή ΦΠΑ σε όσους χρωστούν στα Ταμεία...
- Σε συμψηφισμούς ασφαλιστικών χρεών και επιστροφής φόρων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών
Τέλος η επιστροφή ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ακολουθήσει το μοντέλο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς για συμψηφισμό του ΦΠΑ που οφείλουν επιχειρήσεις στο Δημόσιο με αυτόν που δικαιούνται να εισπράξουν από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς η Γενική Γραμματεία Εσόδων έχει διαπιστώσει ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι έχουν οφειλές στα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και των ιδιωτών) ύψους πάνω από 10 δισ. ευρώ.
- Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο «business stories» της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, εξηγεί: «Προβλέπουμε ότι δεν θα υπάρξει στο εξής επιστροφή φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ σε όσους δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αφορά το σύνολο των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, με έμφαση σε ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, αλλά και στα άλλα Ταμεία».
Το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα στον χώρο των ασφαλιστικών ταμείων εντοπίζεται στον ΟΑΕΕ, ενώ να σημειωθεί ότι και οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ δικαιούνται πολλές επιστροφές φόρου, με αρμόδια στελέχη να θεωρούν ότι θα εντοπιστούν αρκετές περιπτώσεις παραβατών.
- Η προσπάθεια να προχωρήσουν οι συμψηφισμοί ασφαλιστικών χρεών και επιστροφών φόρων θα έχει ένα σημαντικό δημοσιονομικό όφελος. Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς έχει διαπιστωθεί μεγάλη εισφοροδιαφυγή την οποία το υπουργείο Εργασίας αδυνατεί να συλλάβει.
Μάλιστα, για το 2014 είχε προβλεφθεί να εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν τη μαύρη τρύπα των Ταμείων και το δημοσιονομικό κενό του 2014, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν επιτυγχάνεται.
- Τονίζεται ότι προ μηνών η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είχε προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων και αποκάλυψε ότι 120 επιχειρήσεις που όφειλαν ασφαλιστικές εισφορές 10 εκατ. ευρώ παράλληλα δικαιούνταν επιστροφή ΦΠΑ συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ κ. Χάρης Θεοχάρης είχε αποφασίσει οι επιχειρήσεις αυτές να μη λάβουν τις επιστροφές ΦΠΑ που δικαιούνταν, δηλαδή τα 2,5 εκατ. ευρώ, καθώς η Εφορία θα τα αποδώσει στο ΙΚΑ, το οποίο θα πρέπει να «κυνηγήσει» τους οφειλέτες για να εισπράξει τα υπόλοιπα 7,5 εκατ. ευρώ. Τονίζεται ότι ένας επιχειρηματίας ο οποίος υποβάλλει αίτημα επιστροφής ΦΠΑ θα έπρεπε να είναι ασφαλιστικά ενήμερος.
Επιπρόσθετα, το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, για το 2014 στήνει μπλόκο σε 200.000 επιχειρηματίες που έχουν χρέη προς το ΙΚΑ, με στόχο να μαζευτούν κάποια εκατομμύρια ευρώ από την εισφοροδιαφυγή, μέσω της ηλεκτρονικής διασταύρωσης των δηλωμένων στοιχείων στην «Εργάνη» και στις περιοδικές δηλώσεις που εμφανίζουν στο ΙΚΑ. Ετσι, όσοι εργοδότες δηλώνουν άλλα στην ηλεκτρονική καταγραφή και άλλα τελικά καταβάλλουν στα ασφαλιστικά ταμεία, κρύβοντας εργαζομένους τους οποίους απασχολούν με «μαύρα», δεν θα μπορούν πλέον να υποβάλλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ). Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος πρέπει να σημειωθεί πως οι απώλειες του ΙΚΑ το 2013 από τη μη καταβολή των εισφορών που έχουν δηλωθεί αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.
- Το υπουργείο εκτιμά πως σε πρώτη φάση θα εξοικονομήσει ένα κονδύλι 350 εκατ. ευρώ, ποσό που θα δώσει ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα όπλα του υπουργείου είναι τα εξής:
- 1. Η αυτόματη διασταύρωση των υποβληθεισών μηνιαίων εισφορών σε σχέση με τις καταβληθείσες. Οπου παρατηρείται απόκλιση εκδίδεται μηχανογραφικά Πράξη Επιβολής Εισφορών (ΠΕΕ), η οποία και αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον οφειλέτη.
- 2. Οσοι οφειλέτες δεν ανταποκριθούν χάνουν το δικαίωμα υποβολής μέσω Διαδικτύου της ΑΠΔ τον επόμενο μήνα.
- 3. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν την ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο, μόνο στο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν, με την απαράβατη υποχρέωση είτε της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών είτε της ρύθμισής τους. Ουσιαστικά όσοι εργοδότες δεν θα μπορούν να υποβάλουν τις ΑΠΔ θα είναι πλέον παράνομοι και δεν θα μπορούν να ασφαλίζουν το προσωπικό τους.
- 4. Ξεκινά άμεσα ειδική μηχανογραφική εφαρμογή, με βάση την οποία το σύνολο των υποβαλλόμενων μηνιαίων ΑΠΔ θα ελέγχεται ώστε να διαπιστώνεται αν υπάρχει ταύτιση με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη». Στις περιπτώσεις ύπαρξης διαφορών θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα εκ του νόμου πρόστιμα για τη μη ασφάλιση εργαζόμενου προσωπικού. Αυτό επεκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 και ως προς την επιβεβαίωση και διασταύρωση της ταύτισης των δηλωθεισών αποδοχών για κάθε μονάδα εργασίας στην ΑΠΔ με αυτές του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).
- Τι θα ισχύσει με τον συμψηφισμό του ΦΠΑ
Η ένταξη στο σύστημα θα είναι προαιρετική και θα αφορά τις «συνεπείς» επιχειρήσεις. Αρχικά εκείνες με ετήσιο τζίρο 500.000 ευρώ και εν συνεχεία θα επεκταθεί σε αυτές με ετήσιο τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα περικλείει το 85% των επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω μη καταβολής ΦΠΑ που δεν τους είχε δώσει το Δημόσιο ακυρώνονται, ενώ ανέφερε πως εφεξής οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν θα έχουν κανένα μπλέξιμο ούτε από την ασυνέπεια του κράτους ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών.
- Επίσης, ανέφερε πως ο συμψηφισμός ΦΠΑ θα νομοθετηθεί σύντομα και θα εφαρμοστεί από το φθινόπωρο.
Ακόμη, ότι η εφαρμογή του μέτρου θα ανοίξει τον δρόμο και για τον συνολικό συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Δημοσίου.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άμεσος συμψηφισμός ΦΠΑ θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος στο οποίο οι φορείς της Γενικής Κυβερνήσεως, ήτοι ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα, θα καταχωρούν δύο ημέρες πριν από την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ όλα τα τιμολόγια με τον αναλογούντα ΦΠΑ για κάθε προμηθευτή τους. Με τον τρόπο αυτό θα γίνονται αυτομάτως οι συμψηφισμοί και οι επιτηδευματίες ή οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν μόνο τον ΦΠΑ που θα υπολείπεται, λαμβάνοντας μεγάλη στήριξη ρευστότητας σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. proto thema.gr