You are here
«Χρειάζεται δημιουργικό μυαλό και μαγικό χέρι, σαν αυτό του Δημήτρη Κουλλιά, για να αξιοποιηθούν γευστικά, τα αγαθά της θάλασσας» (BINTEO)
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: https://youtu.be/9CT4SN9-MnU
Αυτή είναι η θάλασσα, και αυτά τα αγαθά μας χαρίζει απλόχερα.... Χρειάζεται μόνο ένα "μαγικό χέρι" για να αξιοποιήσει τα θεϊκά υλικά, ώστε το αποτέλεσμα, να ξεπεράσει τη φαντασία και να περάσει στους ιστορικούς τόμους της γαστρονομίας.
Αυτές τις μέρες του lock down, πάμπολλοι σεφ μεταδίδουν διαδικτυακά τις γαστρονομικές εμπειρίες τους και αυτό δεν είναι απλό. Δύσκολο τεχνικά και πρακτικά, να μεταδώσεις μέρος των γνώσεών σου και να ενεργοποιήσεις τις δυνατότητες του κοινού, που σε παρακολουθεί.
Για να φθάσεις στο σημείο, κάποιοι να σε παρακολουθήσουν, σημαίνει ότι, κάποιοι σε εμπιστεύονται...
Μάγιστροι της μαγειρικής τέχνης οι Καλύμνιοι σεφ. Με τα δικά τους, πρωτογενή, βιωματικά υλικά. Και, ναι, τους εμπιστευόμαστε! Διότι, δεν υπάρχουν πολλά δυνατά χαρακτηριστικά που σε ακολουθούν, όμοια με τα βιωματικά. Και οι Καλύμνιοι, μεγάλωσαν με βιωματικές μυρωδιές. Με τη λαχτάρα του "σχολάμε από σχολείο ή δουλειά και μας υποδέχεται το σπίτι, με όλες αυτές τις εξαίσιες μυρωδιές της σπιτικής κουζίνας. Και αν δεν μας αρέσει η μαμαδίστικη μυρωδιά, λίγο πιο πέρα, είναι ολάνοιχτη η πόρτα της γιαγιάς. Εκεί, όπου ξεκινά η μυρωδιά του παρελθόντος.
Αυτή ήταν και αυτή ευτυχώς, παραμένει η Κάλυμνος. Όλα στο νησί μας, μυρίζουν όμορφα και διαφορετικά. Η θάλασσα αλμυρή φρεσκάδα, τα βουνά της βότανα και οι άνθρωποι μεράκι, σαρωτική λεβεντιά, αυθεντικότητα και πρωτιά.
Οι Καλύμνιοι σεφ, χρησιμοποιούν ως πρώτο, ασφαλές υλικό το δικό τους μεράκι και τα δικά τους βιώματα. Πρώτα λοιπόν κάνουν τη γευστική διαδρομή στο προσωπικό τους παρελθόν, στο λαχταριστό "τσουκάλι" της γιαγιάς και της μαμάς και στη συνέχεια, προσθέτουν τις δικές τους γνώσεις, ως αποτέλεσμα μελέτης και δεξιοτεχνίας, προκειμένου να εξελίξουν οπτικά και γαστρονομικά το πιάτο. Διότι, αν δεν έχεις βιωματική βάση, είναι δύσκολο να εντρυφήσεις σε αυτή την αγνή, παρελθοντική μυρωδιά.
Φουσκοσαλάτα… Πιάτο, σαν χρυσαφένιο κόσμημα της γαστρονομίας. Ένα από τα άπειρης νοστιμιάς, που δημιούργησε ο διακεκριμένος Καλύμνιος, Δημήτρης Κουλλιάς, Executive Chef, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία Horizon Beach Resort στην Κω. Ο σεμνός, αλλά αξεπέραστος σε τεχνική Σεφ.
«Ρούφηξα» κυριολεκτικά τη συνταγή που αναγράφεται στο εξειδικευμένο blog «Αισθήσεων Γεύσεις» της Κυριακής Παππά και πάλι οι θύμισες από το νησί και τα παιδικά χρόνια, μου «φυλάκισαν» το μυαλό. Αυτή η δίχως όρια φαντασία, που μόλις έρθει σε επαφή με την Κάλυμνο και τα χρόνια της παιδικής αθωότητας, παίρνει εισιτήριο των γλυκών αναμνήσεων, χωρίς επιστροφή… Μόλις αντίκρισα το βυθό στον υπολογιστή, πλημμύρισε το χώρο μου η θαλασσινή αύρα. Γέμισε το δωμάτιο μυστηριακό Αιγαίο. Μεσογειακή, ανεξερεύνητη γοητεία. Η δύναμη μεταφοράς της εικόνας στην πραγματικότητα.
«Είναι απλή συνταγή» όπως μας είπε ο πολυτάλαντος, Δημήτρης Κουλλιάς...
Προσωπική μου άποψη:
Η εικόνα, είναι «αρτίστικη». Από αυτές, που οι Καλύμνιοι ψαράδες γνωρίζουν καλά. Από αυτές που ευωδιάζουν, ακόμα και αποτυπωμένες σε ένα κομμάτι χαρτί.
Θυμίζει έντονα, τις κορμοστασιές με τα καβάδια που σέρνουν το χορό σε κάθε γιορτή, στην πλατεία του νησιού. Θυμίζει λίκνισμα των σφουγγαράδικων καϊκιών, που ξεμακραίνουν και αφήνονται στο παιχνίδισμα του κύματος.
Θυμίζει τη νοσταλγία που νοιώθουμε εμείς, οι Καλύμνιοι της διασποράς, μόλις πρωτοαντικρίσουμε την προκυμαία, όταν προσεγγίζει το πλοίο που μας ταξιδεύει προς την πατρίδα. Δεν υπάρχουν λόγια, που περιγράφουν ακριβώς, αυτό το συναίσθημα.
Με δύο μόνο, χρυσαφένια υλικά και ένα της βασικής, ευλογημένης διατροφής. Φούσκα της θάλασσας, αγνό λάδι και ψωμί, καθημερινό αγαθό στη διατροφή των Καλύμνιων. Φούσκα παιχνιδιάρικη, όλο κίνηση και νάζι. Που όταν της παραβιάσεις τη χαλαρή αίσθηση, ταμπουρώνεται στο πολύχρωμο κέλυφος, αποκτά την αντίσταση πολεμικού τείχους, και την αισθάνεσαι σαν απειλή. Σαν «δυναμίτης» στα χέρια σου… Εξίσου εκρηκτική και η γεύση στον ουρανίσκο.
Κάνεις αγώνα για να φτάσεις στην καρδιά της και να πάρεις μόνο μια «μπουκιά» από γεύση Θεών! Η φύση, κλέβει προκλητικά τα πάντα από τη θάλασσα, για να τα κλειδώσει σε αυτήν εδώ, την ολόχρυση μπουκιά, μέσα στο κέλυφος. Στην κοσμηματοθήκη της.
Ατίθαση…. Ακόμα και αν καταφέρεις να την ανοίξεις, συνεχίζει να θυμώνει, να αντιστέκεται και να σε προκαλεί… Άλλωστε ο Καλύμνιος, έχει στο αίμα του να κυνηγά τις προκλήσεις, ακόμα και αν κινδυνεύει… Και με λίγες σταγόνες λεμόνι, η φούσκα ζωντανεύει ξανά!
Δεν είναι απλό να δοκιμάζει κανείς φούσκα και να του αρέσει. Απαραίτητο να είσαι νησιώτης ή να έχεις μυηθεί από Καλύμνιο, στις θαλασσινές γεύσεις. Και αν δείξεις προθυμία, αν δεν διστάσεις να πλησιάσεις τη μπουκιά στο στόμα, τότε εμείς οι Καλύμνιοι, σου επιτρέπουμε να δοκιμάσεις! Αν δεν το κάνεις… μόλις έχασες!
Αχ! Αυτή, η ζωντανή ομορφιά! Η Κάλυμνος της καρδιάς μας!
Δημήτρη Κουλλιά, ως Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, σ΄ ευχαριστούμε από καρδιάς, διότι μας έφερες σε επαφή με το δικό μας, Καλύμνικο, αδάμαστο στοιχείο! Τη θάλασσα….
Σε συγχαίρουμε, διότι είσαι κι εσύ Καλύμνιος της διασποράς, υπερήφανος για την καταγωγή σου..
Ακολουθεί το δημοσίευμα του blog "Αισθήσεων Γεύσεις" όπως περιγράφει τη συνταγή του Δημήτρη Κουλλιά: