You are here
Μίκα Ιατρίδη από την Κω: «Επιτέλους, το Υπουργείο Υγείας να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κως. Πέρα από τις τραγικές ελλείψεις, το νησί μας δυσφημείται».
Η Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη, κατά την ολιγόωρη παραμονή της στην Κω έκανε την ακόλουθη δήλωση και απέστειλε νέα επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη.
- «Αποδεικνύεται, μέρα με τη μέρα, ότι η καταστροφική πολιτική που έχουν επιβάλλει οι δανειστές μας, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των νησιωτών και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών που επισκέπτονται τα νησιά μας το καλοκαίρι.
Η συνεχιζόμενη έλλειψη παιδιάτρου στην Κω, για την οποία επανειλημμένα και με κάθε πρόσφορο τρόπο έχουν ενημερωθεί οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας τα τελευταία χρόνια, οδήγησε σε μια ακόμη παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να οριστεί ιδιώτης παιδίατρος για να συνοδεύσει άρρωστο παιδάκι σε νοσοκομείο της Αθήνας.
- Περαιτέρω, πρόσφατο δημοσίευμα που αναφέρεται στην αναμονή έξι ωρών για δημόσιο ασθενοφόρο, αφενός περιγράφει την τραγική κατάσταση στον τομέα Υγείας στην Κω, αφετέρου, δημιουργεί πρόσθετο προβληματισμό στους εν δυνάμει επισκέπτες, οι οποίοι προφανώς και λαμβάνουν υπόψη τους τις παροχές υγείας που υπάρχουν σε έναν τόπο.
Ο Υπουργός Υγείας πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά.Μεταξύ αυτών των μέτρων, όπως ανέφερα και στην πρόσφατη επιστολή μου στον κ. Υπουργό είναι:
- Παροχή οικονομικών κινήτρων, πιθανώς με μια σχετική προσαύξηση του βασικού μισθού για τους υπηρετούντες γιατρούς στα Δωδεκάνησα με την αύξηση αυτή να συνδέεται με τα χρόνια παραμονής των γιατρών στα νησιά.
Κάλυψη δαπανών στέγασης για τους γιατρούς, η οποία δύναται να επεκταθεί και στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν και σε νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους.
- Οι μεταθέσεις γιατρών που επιθυμούν να υπηρετήσουν στα ακριτικά νησιά, υπήρχε τέτοια περίπτωση γιατρού που υπηρετούσε στην ηπειρωτική Ελλάδα, να γίνονται άμεσα χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Οι μεταθέσεις και η παραμονή των γιατρών στα ακριτικά νησιά μας να οδηγούν σε περαιτέρω μοριοδότηση για την εξέλιξη τους και τυχόν άλλη μετάθεση σε τόπο του άμεσου ενδιαφέροντος τους.
- Να μελετηθεί η πρόταση να τεθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη στην περιοχή μας σε ειδικό καθεστώς, όπως των πανεπιστημιακών και στρατιωτικών ιατρών, δηλαδή πλήρους άλλα όχι αποκλειστικής απασχόλησης.
Από τις προτάσεις αυτές, μόνον οι δυο έχουν οικονομικό κόστος, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών.Οι υπόλοιπες είναι στην ευχέρεια του αρμόδιου Υπουργού, ο οποίος πρέπει, επιτέλους, να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις».