You are here
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΕΙΟ ΙΔΥΜΑ - ΟΙΚΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑΣ: ΟΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ
Οι υποτροφίες που κάθε χρόνο χορηγεί σε δυο Καλύμνιες το «Χριστοδουλάκειο Ίδρυμα» ήταν η αφορμή της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας με την πρόεδρο του οργανισμού κ. Λεμονιά Αλεξοπούλου, η οποία μας αφηγήθηκε εν συντομία τη ζωή της ιδρύτριας Μαρίας, χήρα Γεωργίου Χριστοδουλάκη και τη σχέση της με την Κάλυμνο, μεταφέροντάς μας ταυτόχρονα την πικρία της μεγάλης δωρεοδότριας αλλά και της ιδίας για την παντελή απουσία ένδειξης ευγνωμοσύνης από τους ανθρώπους του νησιού που έχουν ευεργετηθεί από το κοινωφελές έργο της.
- Σύμφωνα λοιπόν με την κ. Αλεξοπούλου όταν ο μεγάλος σπογγέμπορας Νικόλαος Βουβάλης και η σύζυγός του Αικατερίνη εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία πήραν μαζί τους -όντες άτεκνοι-την κόρη της αδελφής της τελευταίας την Μαρία Μαγκλή. Εκεί φρόντισαν η ανιψιά τους να τύχει της καλύτερης δυνατής μόρφωσης σπουδάζοντάς την στο καλύτερο κολέγιο στο οποίο ήταν συμμαθήτρια με την βασιλομήτορα της Αγγλίας.
Ο Νικόλαος Βουβάλης πήρε επίσης κοντά του τον γιο της αδελφής του Γιώργο Χριστοδουλάκη τον οποίο είχε ορίσει υπεύθυνο στις Μπαχάμες σε ένα από τα πολλά γραφεία του εμπορίας και διακίνησης των σφουγγαριών.
- Σε ένα ταξίδι του στην Αγγλία ο Γιώργος Χριστοδουλάκης γνώρισε τη Μαρία και παντρεύτηκαν. Πέθανε όμως σε πολύ νεαρή ηλικία χτυπημένος από τον καρκίνο, αφήνοντας χήρα την επίσης νεαρή Μαρία. Εκείνη, επειδή δεν είχε προλάβει να αποκτήσει απογόνους και επειδή η περιουσία της ήταν πολύ μεγάλη, αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή της- είχε μεσολαβήσει και ο πόλεμος- στην παροχή βοήθειας στην φτωχή Ελληνίδα εργαζόμενη μάνα και στην Ελληνίδα που ήθελε να σπουδάσει διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Με δικά της χρήματα λοιπόν δημιουργήθηκαν 12 παιδικοί σταθμοί στην Αττική και ένας στην Κάλυμνο. Την ίδια εποχή (1965) ιδρύει το«Χριστοδουλάκειο Ίδρυμα-Οίκος Καλύμνιας Σπουδάστριας» φιλοξενώντας εκατοντάδες φοιτήτριες από την Κάλυμνο φροντίζοντας μάλιστα η ίδια και η εξαδέλφη της Μαριάνθη Χατζηθεοδώρου τις συντοπίτισσές τους και δη την καθημερινή τους σίτιση (η Μαριάνθη Χατζηθεοδώρου είχε έρθει από τη Ρωσία και μετά το θάνατο των γονιών της- τους οποίους έχασε όταν πέθανε ο αδελφός της ο πρώτος ενδοκρινολόγος στην Ελλάδα-έμεινε στο πλευρό της Μαρίας Χριστοδουλάκη προκειμένου να την βοηθήσει στο κοινωφελές έργο της).
- Κάποια στιγμή επειδή οι συνθήκες ζωής είχαν αλλάξει και ολοκληρώνοντας ο Οίκος της Καλύμνιας Σπουδάστριας την προσφορά του, αποφασίστηκε να χορηγούνται οι ετήσιες υποτροφίες από το 2004 και έπειτα, από τις οποίες μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί είκοσι περίπου νέες γυναίκες εκ των οποίων οι 18 από την Κάλυμνο.
Η Μαρία Χριστοδουλάκη πέθανε το 1998 σε ηλικία 94 ετών και ζήτησε να ταφεί στον οικογενειακό τάφο της εξαδέλφης της Μαριάνθη Χατζηθεοδώρου στο νεκροταφείο του Αγίου Μάμα και όχι στο χώρο του που βρίσκεται το ιδιωτικό παρεκκλήσι της οικογένειάς της.
- Δεν έτυχε καμίας αναγνώρισης
Όπως μας λέει η κ. Αλεξοπούλου γιατρός, πρόεδρος του Ιδρύματος, κήδεψε με προσωπικά της έξοδα την ευεργέτρια της Καλύμνου στην γενέθλια γη και με δικά της έξοδα φρόντιζε επί τέσσερα συναπτά έτη τον τάφο της «τη στιγμή που θεωρώ ότι ήταν υποχρέωση της πατρίδας της να αναλάβει αυτή την μικρή φροντίδα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, τουλάχιστον, μετά το θάνατό της».
- Η ίδια θεωρεί τη γνωριμία της με την Μαρία Χριστοδουλάκη από τη σημαντικότερες στη ζωή της «γιατί ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, αλλά πονεμένος, είχε να γελάσει τα τελευταία τριάντα χρόνια του βίου της. Την πονούσε πολύ που καμία από τις κοπέλες που φιλοξενήθηκαν στον οίκο που λειτούργησε δεν την επισκέφθηκε να της εκφράσει έστω ένα ευχαριστώ.
«Όταν ήρθα στην Κάλυμνο για να μεταφέρω τα οστά της και ενώ είχα κοινοποιήσει τον λόγο του ταξιδιού μου δεν έτυχα του ενδιαφέροντος που περίμενα από τους Καλύμνιους απέναντι σε μια γυναίκα που αν μη τι άλλο τους είχε βοηθήσει».Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος λοιπόν η διοίκηση του «Χριστοδουλάκειου Ιδρύματος» δημοσίευσε την παρακάτω προκήρυξη:
- Η προκήρυξη
Το «Χριστοδουλάκειο Ίδρυμα –Οίκος Καλύμνιας Σπουδάστριας» προκηρύσσει δύο (2) υποτροφίες με επιλογή για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 για μεταπτυχιακές σπουδές στην ημεδαπή ή το εξωτερικό σε διακεκριμένες πτυχιούχους Ελληνίδες τμημάτων ή σχολών ΑΕΙ της χώρας μας ηλικίας μέχρι 30 ετών, χαμηλών εισοδημάτων και με καταγωγή κατά προτεραιότητα από Κάλυμνο–Δωδεκάνησα. Το μηνιαίο ποσό της υποτροφίας ανέρχεται σε 500,00 ευρώ και είναι διάρκειας ενός έτους.
- Απαραίτητα δικαιολογητικά
Πτυχίο σχολής ΑΕΙ με βαθμολογία άριστα ή λίαν καλώς - Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης - Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου - Αντίγραφο εκκαθαριστικού εφορίας και Ε9 των υποψηφίων και των γονέων - Βεβαίωση επιτυχίας ή αποδοχής της υποψήφιας στοΤμήμα ή τη Σχολή γιαμεταπτυχιακές σπουδές - Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έτυχε η υποψήφια άλλης υποτροφίας στο ίδιο χρονικό διάστημα ή για τον ίδιο σκοπό.
- Οι φάκελοι των δικαιολογητικών θα αποσταλούν εντός 45 ημερών από την ημέρα δημοσίευση της προκήρυξης (16/1/2014) στην ταχυδρομική διεύθυνση: Υπολ. Αλεξ. Διάκου 30, Τ.Κ. 15452 Αθήνα
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να απευθύνονται στην κ. Λεμονιά Αλεξοπούλου στα τηλ. 210-6726095 και69343902826934390282».