You are here
Σε εξέλιξη η μαζική πορεία αλληλεγγύης στο Παρίσι
Παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί στη Γαλλία, περισσότερο από δύο εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν μέχρι και αυτή την ώρα στους δρόμους του Παρισιού, συμμετέχοντας στη μαζική πορεία αλληλεγγύης και μνήμης, στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων της προηγούμενης εβδομάδας, που οδήγησε στο θάνατο 17 άτομα, στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo, στο εβραϊκό παντοπωλείο της Πορτ ντε Βανσέν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η συγκέντρωση στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως γράφει η εφημερίδα Le Monde, είναι από μόνη της μοναδική, τόσο ως προς το εύρος της κινητοποίησης που υπάρχει από φορείς, συλλογικότητες και απλούς πολίτες όσο και από τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτικών ηγετών – περίπου 50 τον αριθμό – από όλο τον κόσμο. Εκδηλώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, με το σύνθημα «Je Suis Charlie» να πρωτοστατεί.
- Στην πλατεία κυριαρχούν πλακάτ όχι μόνο για το Charlie Hebdo αλλά και πλακάτ μουσουλμάνων με το μήνυμα «όχι στο όνομά μου», όπως και πλακάτ που καταδικάζουν την εξίσωση του ισλάμ με την τρομοκρατία. Στις διαδηλώσεις του Σαββάτου, δίπλα στα πλακάτ για το Charlie Hebdo βρίσκονταν και συνθήματα εναντίον του κινδύνου ενίσχυσης της ισλαμοφοβίας. Ο κόσμος φωνάζει συνθήματα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα τραγουδά τη «Μασσαλιώτιδα» (La Marseillaise), τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.
- Η Πλατεία Ελευθερίας στο Παρίσι (Place de Liberté) από ψηλά
Στην πορεία βρέθηκαν νωρίτερα και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενώ μετά από εντολή του Αλέξη Τσίπρα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο, Κωνσταντίνα Κούνεβα και τον υποψήφιο βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουμπλή, έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και μνήμης.
Στη διαδήλωση παραβρέθηκε και ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος, με αφορμή την εμπρηστική επίθεση στο Αμβούργο, τόνισε ότι δεν είναι ώρα για στιγματισμούς αλλά για συσπείρωση. «Μετά το Παρίσι, το Αμβούργο, το έγκλημα δεν γνωρίζει σύνορα. Η νέα αυτή επίθεση υπογραμμίζει ακόμη μια φορά ότι χρειάζεται ένα απόλυτος σεβασμός για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου», ανέφερε ο Δ.Αβραμόπουλος.
Ανάμεσα στους ξένους ηγέτες που βρέθηκαν στο Παρίσι μετά από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο Ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, η πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Τόρινγκ-Σμιντ και της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε.
- Από πλευράς θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Στην πορεία παρέστη και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ από ρωσικής πλευράς θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Επίσης θα βρίσκονται στο Παρίσι ηγέτες αφρικανικών χωρών όπως του Μαλί, του Νίγηρα και της Γκαμπόν, όπως και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας, Μεχντί Τζομά. Παρόντες, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
- Εν τω μεταξύ σε πορεία στη νότια Γαλλία, στην Μποκέρ, βρέθηκε η Μαρίν Λεπέν, «εξόριστη» από τη διαδήλωση στο Παρίσι ώστε να μην πάρει ξενοφοβικό χαρακτήρα. Η ίδια η Λεπέν έχει καταγγείλει «αξιοθρήνητο πολιτικό ελιγμό» εκ μέρους των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και της δεξιάς του Νικολά Σαρκοζί, ενώ το Σάββατο ο πατέρας της και ιδρυτής του FN, Ζαν-Μαρί Λεπέν, προέβη σε προκλητικές δηλώσεις εναντίον όσων τις τελευταίες ημέρες έκαναν σύνθημα το «Je suis Charlie» (σ.σ. «Είμαι Charlie»). tvxs.gr