.

Διαφήμιση

 

 

 

User login

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Στην αρχαιότητα εάν η φιλοσοφική σχολή της Ρόδου ήταν δεύτερη μετά της Αθήνας, η σχολή των τεχνών της Ρόδου ήταν second to none» History Channel

Τα τελευταία χρόνια και άλλες καινοτομίες που πρωτοεφαρμοστηκαν στην Ελληνιστική κυρίως Ρόδο έρχονται στην έρευνα:

1)Οι καινοτομίες των αρχαίων Ροδίων τραπεζιτών όπως  ασυμπλήρωτες αγορές (incomplete markets), τα παράγωγα (derivatives), η λειτουργία της Ρόδου σαν Διεθνές Νομισματικό ταμείο  (IMF or World Bank).

2) Η υπόθεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων ( μπορεί να περιγράφει σαν ο πρώτος αναλογικός Υπολογιστής) που σχεδιάσθηκε για να υπολογίζει θέσεις αστρονομικών σομάτων έχει έρθει στη επικαιρότητα.  Η IBM χρησιμοποιώντας τεχνολογία ,που εφαρμόζεται για MRI, είναι ικανή να διαβάζει χαραγμένες πέτρες. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ανακαλύφθηκε από Συμειακούς σφουγγαράδες στο  νησί των Αντικυθήρων το Μάιο του 1901

Εμείς όμως εδώ, σε αυτή την αναφορά θα ασχοληθούμε με το παραπάνω.

Η πιο πιθανή υπόθεση είναι ότι ο μηχανισμός κατασκευάστηκε στη σχολή του Ποσειδωνίου του Ρόδιου, στωικού φιλοσόφου. Το νησί της Ρόδου εκείνη την εποχή θεωρούνταν το κέντρο όχι μόνο για τη ρητορική, τέχνες, αστρονομικές μελέτες αλλά ταυτόχρονα και το κέντρο της Μηχανολογίας του τότε κόσμου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πλοίο που το μετέφερνε στη Ρώμη είχε και άλλες επιστημονικές επινοήσεις από τη Ρόδο που προορίζονταν για να επιδειχθούν σε μια επινίκια παρέλαση του Ιουλίου Καίσαρα (που είχε σπουδάσει στη Ρόδο κάτω από τον Απολλώνιο το Μόλο).

Η δεύτερη υπόθεση είναι ότι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων έγινε γύρω στο 150-100 π.χ., πολύ πριν από το Ποσιδονιο. Είναι πιθανών ο διάσημος αστρονόμος Ίππαρχος να είναι πίσω από το μεγαλοφυή μηχανολόγο που κατασκεύασε το μηχανισμο. Αλλα και σε αυτή τη περίπτωση είναι βεβαιο ότι ο μηχανισμός κατασκευάστηκε στη Ρόδο., γιατί ο Ιππαρχος έμεινε και δίδασκε σχεδόν για όλη τη ζωή του στη Ροδο. Ο μηχανισμός περιέχει  ένα σεληνιακό μηχανισμό που αυτός συνδέεται με  τη κίνηση της Σελήνης όπως περιγράφεται στη θεωρία του Ιππάρχου.

Η αρχαία Ρόδος  είναι γνωστή και  φημισμένη για τους πιο ιδιοφυείς   μηχανολόγους της αρχαιότητας. Η νήσος ήταν διάσημη  και για τα «αυτόματα» της. Ο όρος «αυτόματα»πέρασε στις Δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες αλλά γύρισε πίσω στα Νέα Ελληνικά σαν «ρομπότ»

Τα «αυτόματα» όχι μόνον στόλιζαν τη πόλη της Ρόδου αλλά και ήταν μια από τις ειδικότητες της. Ενδικτηκα ο  Πίνδαρος στην Έβδομη Ολυμπιακή ωδή αναφέρει για την αρχαία Ρόδο (σε ελεύθερη μετάφραση)

«τα  μορφοποιημένα κατασκευάσματα  στέκονταν

σαν πλούμισμα σε κάθε δημόσιο δρόμο

και φαινόταν να έχουν ζωή μέσα από τη πέτρα

και να αυτοκινουν τα μαρμαρένια ποδιά τους»

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είχε βάση του την Αριστοτελική λογική, δηλαδή το «ναι» ή το «όχι», το «ον» ή το «μη ον». Σύμφωνα με αυτή τη λογική οι αρχαίοι Έλληνες δεν μπορούσαν να ανακαλύψουν τους σημερινούς ηλεκτρονικούς λογιστές που έχουν βάση τους τη  Boolean Algebra  ‘yes’or ‘no’ or “maybe”.Η σημερινή ρομποτική έχει βάση την Low Assembly Language.  που έχει και αυτή βάση τη Boolean Algebra. Η σημερινή μορφή της εφαρμοσμένης λογικής στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στη ρομποτική περιγράφεται «τέλεια» στο βιβλίο του N Negreponte (διευθυντή του MIT  computer Laboratory) στο βιβλίο του “Everything is Digital”

Το επόμενο βήμα είναι παραγωγή hardware  από nanotechnology  και software χρησιμοποιώντας τις θεωρίες   από το  University of Michigan του BACH group(Arthur Bachs, Robert Axerlod, Michael Cohen  και John Holland).Οι θεωρίες του BACH group αναπτύσσονται στη τελειότητα στο βιβλίο του   John Holland «Η κρυμμένη Διάταξη:Πως η Προσαρμοστικότητα κτίζει Πολυπλοκότητα», όπου αναπτύσσεται η θεωρία  του  cas (complex adaptive systems=πολύπλοκα προσαρμοστικά συστήματα)

Σύμφωνα μέσα σε αυτό το σκελετό,  επιθυμούμε να οργανώσουμε στην αρχή ένα σύλλογο που να ασχολείται με τη μηχανολογία της αρχαίας Ρόδου και τις διαφορετικές σημερινές δομές της σκέψης-φιλοσοφίας  που  θα εξελιχθεί σε επιστημονικό ινστιτούτο.

Ο σύλλογος-ινστιτούτο θα εξετάζει τις σχέσεις  που διέπουν την ιδέα ότι η Αριστοτελική λογική εμπόδιζε τους αρχαίους Έλληνες να ανακαλύψουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ρομπότ με τη σημερινή τους μορφή και θα προσπαθεί να τις συνδέσει με  τη Boolean Algebra, nanotechnology  και BACH group

Αναπτύσσοντας αυτό το σύλλογο –ινστιτούτο θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως στο ένα από τα δυο προβλήματα δεν καταλάβαιναν οι αρχαίοι Έλληνες (το άλλο ήταν η ύπαρξη του «μηδέν» και των «αρνητικών» αριθμών)

Τελειώνοντας πιστεύουμε ότι το νησί μας είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για την ανάπτυξη ενός τέτοιου συλλόγου-ινστιτούτου

                                                                        Sincerely,

                                                                        Peter M Vasiliadis Ph.D.

                                                                        Mathematical Economics                                                                                                                                         

P.S. Οικονομολόγος είναι αυτός που έχει εκδώσει στις  Econometrica, Journal of Economic Theory, Journal of Mathematical Economics.

Editorial

BARISTA PRO

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο:

www.baristapro.com.gr

“Από τη διαφορετικότητα των γευστικών

επιθυμιών του καταναλωτικού κοινού”.

Από εκεί ξεκίνησαν όλα…

Η Barista Pro είναι μια εταιρεία

που προμηθεύει  επιχειρήσεις

καφεστίασης με καινοτόμα προϊόντα,

τα οποία ξεχωρίζουν για την

ποικιλία και την  εγγυημένη

ποιότητά τους!

H πληθώρα των προϊόντων μας

περιλαμβάνει  καλοκαιρινά

και χειμερινά ροφήματα

για απαιτητικούς καταναλωτές,

Διαφήμιση