You are here
Η συναρπαστική ιστορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου - Η πρώτη ηλεκτρική συσκευή εφευρέθηκε το 1930 για να γιατρεύει την πνευμονία
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κάτι παραπάνω από μία νέα συνήθεια.
Είναι ένα νέο καταναλωτικό προϊόν που έχει γίνει ήδη τρόπος ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, μειώνοντας ριζικά την βλάβη που προκαλεί το συμβατικό τσιγάρο στον οργανισμό.
1858: Η πρώτη συσκευή εισπνοής υπό πίεση εφευρέθηκε από έναν Γάλλο
H εφεύρεση του Sales-Girons είναι η πρώτη που θα μεταδώσει μια ουσία σε εισπνεόμενη μορφή χωρίς να βασίζεται στην καύση της. Ο σχεδιασμός της στηρίχθηκε σε μια χειροκίνητη αντλία, όπως για ένα ποδήλατο, για δύναμη. Για την εισπνοή νικοτίνης, απαιτείται, αυτή, να είναι σε αέρια μορφή, γεγονός που ήταν εφικτό μόνο μέσω της καύσης. Έπρεπε να ‘’ανάψεις’’ τα φύλλα καπνού και να εισπνεύσεις τον καπνό. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βασίζονται, αντί της φωτιάς, στην ηλεκτρική ενέργεια.
1930: Η πρώτη ηλεκτρική συσκευή εφευρέθηκε για να γιατρεύει την πνευμονία
Το όνομά της ήταν “Pneumostat’’ και αυτή η φαρμακευτική συσκευή ήταν η 1η που μετέτρεπε υγρό σε ατμό χρησιμοποιώντας συμβατική ενέργεια. Ένα ουσιαστικό βήμα προς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
1963: Το πρώτο ηλεκτρονικό τσιγάρο εφευρέθηκε πολύ νωρίτερα από όσο νομίζετε
Η πρώτη ‘’πατέντα’’ ηλεκτρονικού τσιγάρου αρχειοθετήθηκε το 1964 από τον Herbert A. Gilbert . Εμπνευσμένος από τους νεφελοποιητές (και άλλες παρόμοιες συσκευές), ο Gilbert επιδιώκει να δημιουργήσει μια συσκευή τροφοδοτούμενη από μία μπαταρία.
Η συσκευή αυτή θα απελευθερώνει ατμό αποτελούμενο τόσο από νικοτίνη όσο και αρωματισμένο αέρα. Η πατέντα του Gilbert έγινε δεκτή το 1965. Σε μια συνέντευξή του ο Gilbert, είπε ότι το να εισπνέεις ‘’κάτι καμένο’’ ήταν μη υγιεινό. Συνεπώς σκέφτηκε να κάνει ότι θα έκανε ο κάθε λογικός άνθρωπος. Να δημιουργήσει μία εναλλακτική συσκευή που δε θα βασίζεται στην καύση.
1979: Ο Δρ. Norman Jacobson αναπτύσσει περαιτέρω την εισπνοή νικοτίνης χωρίς κάπνισμα
Βασικά προκειται για ένα πλαστικό σωλήνα, μεγέθους όσο και ένα κανονικό τσιγάρο, ο οποίος περιέχει ένα βύσμα εμποτισμένο με ένα διάλυμα νικοτίνης και ονομάζεται τσιγάρο με γεύση. Το 1987 ο FDA (Αμερικάνικος ΕΟΦ) προσπαθεί να απαγορεύσει την εμπορία του, αλλά ένας δικαστής εμποδίζει αυτή την απαγόρευση καθώς δεν είναι στην αγορά με ισχυρισμούς περί θεραπευτικών οφελών.
1979-2002: Όλοι αγνοούν τις προοπτικές του ηλεκτρονικού τσιγάρου
Αυτό το χρονικό διάστημα τίποτα ουσιαστικό δε συμβαίνει όσον αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το μόνο αξιοσημείωτο είναι η ανάπτυξη των κινητών τηλεφώνων και πιο συγκεκριμένα των μπαταριών λιθίου που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν. Είναι οι ίδιες μπαταρίες στις οποίες βασίζονται σήμερα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, προσφέροντας απίστευτη φορητότητα.
2003: Το έτος-ορόσημο όπου το ηλεκτρονικό τσιγάρο επανέρχεται
Ο Hon Lik, ένας Κινέζος φαρμακοποιός και εφευρέτης, σχεδιάζει μία συσκευή παρόμοια με αυτή του Gilbert, με τη διαφορά ότι αυτή παρήγαγε ένα πιο παχύρευστο σύννεφο ατμού όμοιο με την ‘’ομίχλη’’ που χρησιμοποιούταν σε διάφορες σκηνές. Η φαρμακευτική εταιρία στην οποία εργαζόταν, με επωνυμία Golden Dragon Holdings, ήταν τόσο ενθουσιασμένη με την εφεύρεση του που μετονομάστηκε σε Ruyan. Η λέξη Ruyan μεταφράζεται ‘’Σαν Καπνός’’. Αμέσως ξεκινάει την εμπορία του προϊόντος στην Κίνα, όπου το 60% των ανδρών κάπνιζαν. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τον συνολικό πληθυσμό των Η.Π.Α..
Οι πωλήσεις ήταν προσοδοφόρες και η Ruyan έκανε το άνοιγμα στο εξωτερικό.
2007: Τα πρώτα ηλεκτρονικά τσιγάρα εισέρχονται στην αγορά της Αμερικής
Εταιρίες όπως η Ruyan ξεκίνησαν να εμπορεύονται ηλεκτρονικά τσιγάρα στις Η.Π.Α.
2008: Η Νέα Ζηλανδία καλωσορίζει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το ίδιο κάνει και η Γερμανία
Ενώ χώρες όπως ο Παναμάς, η Αυστραλία και η Ολλανδία(!) απαγόρευσαν εντελώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ο Υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας δηλώνει πως αποτελούν μια ασφαλή/υγιεινή εναλλακτική λύση αντί του καπνίσματος.
Την ίδια χρονιά (2008) στη Γερμανία, λαμβάνει χώρα μια διαμαρτυρία στο Ντίσελντορφ, ως απάντηση σε πραγματικές εφόδους που έγιναν σε καταστήματα που πουλούσαν συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αποφασίζει ότι οι προειδοποιήσεις πρέπει να αφαιρεθούν από τη συσκευασία των ηλεκτρονικών τσιγάρων, και ότι πρέπει να μη χαρακτηρίζονται ως φάρμακα αλλά ως προϊόντα καπνού.
2010: Έλαβε χώρα το 1ο VapeFest
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα 1ης γενιάς που πωλούνταν παγκοσμίως αποδείχθηκαν μη ικανοποιητικά και υπερτιμημένα. Κυρίως γιατί ήταν μίας χρήσης. Σε απάντηση αυτών των δεδομένων, σιγά σιγά αναδύεται μια νέα ‘’μόδα’’ κατά την οποία πρώην καπνιστές κατασκευάζουν με πάθος τα δικά τους ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η αγορά έχει εξελιχθεί σε ‘’άγρια Δύση’’, με ελάχιστους κανονισμούς. Το σημαντικότερο γεγονός αποδείχθηκε πως ήταν το πρώτο VapeFest. Στο γεγονός αυτό, ατμιστές από κάθε μέρος των Η.Π.Α. μαζεύτηκαν, παρουσιάζοντας τα ‘’δικά τους’’ ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά αναπλήρωσης.
2010: Η πρώτη celebrity που χρησιμοποιεί δημόσια ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η Katherine Heigl
2010: Ο FDA προσπάθησε να απαγορεύσει την εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων
Το μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρονικών τσιγάρων που πωλούνται στις .Η.Π.Α. έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα. Ο FDA προσπάθησε να σταματήσει την εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων στην Αμερική, όμως με δικαστική απόφαση τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κρίθηκαν νόμιμα και ασφαλή.
2013: Η πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων φτάνουν τα 1,5 δις δολάρια.
2014: Ο αριθμός των ατμιστών στις Η.Π.Α. είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν των καπνιστών
Από το 1965 και έπειτα το ποσοστό των ενήλικων Αμερικάνων που καπνίζουν έπεσε από το 42% στο 20%! Και ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο εισήρθε στην αμερικανική αγορά το 2007, το 18,7% των Αμερικάνων, σύμφωνα με έρευνα του 2014, έχουν δοκιμάσει έστω και μια φορά ηλεκτρονικό τσιγάρο. Από αυτό το ποσοστό, ένας στους πέντε συνέχισε να ατμίζει.
2014: To Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης ανακηρύττει το άτμισμα (vape) ως τη λέξη της χρονιάς.
Τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχουν επιλέξει να αφήσουν το συμβατικό τσιγάρο και τα καρκινογόνα χημικά που περιέχει, στρεφόμενοι στην εναλλακτική λύση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ο αριθμός των νέων ατμιστών αυξάνεται συνεχώς και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή βελτίωση των συσκευών, με στόχο την ασφαλέστερη και ευκολότερη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Παράλληλα καθημερινά δημοσιεύονται έρευνες-μελέτες που αποδεικνύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα είναι πολύ καλύτερο του συμβατικού και του καπνίσματος.
Ορισμένες από τις τελευταίες – σημαντικότερες μελέτες:
- Βρετανικό Υπουργείο Υγείας: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 95% ασφαλέστερο από το κανονικό!
- Επιστημονική έρευνα του περιοδικού Addiction καταρρίπτει μύθους για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
- Νέα έρευνα IJERP: τα ηλ. τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο τοξικά για τα πνευμόνια σε σχέση με τον καπνό
- Ολη η αλήθεια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
http://www.melitzanistas.com/%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%80...