You are here
Στο ίδιο έργο θεατές: Νέος «μαραθώνιος» διαπραγμάτευσης για τα κόκκινα δάνεια
«Καταδικασμένοι» να φθάσουν στην τελική συμφωνία και τον συμβιβασμό μπήκαν στον νέο, τελικό (;) γύρο της διαπραγμάτευσης κυβέρνηση και δανειστές – μιας διαπραγμάτευσης, που έχει ως τελευταία ανοιχτά θέματα τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.
Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου και οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου επέστρεψαν το μεσημέρι στο «στρατηγείο» του Χίλτον, με τις Βρυξέλλες να διαμηνύουν ότι το τρέχον 24ωρο είναι και το καθοριστικό για την επίτευξη της συμφωνίας και την αποδέσμευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, καθώς και των 10 δισ. για τις τράπεζες.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» τις τελευταίες ημέρες, έσπευσε όμως ταυτόχρονα να υπενθυμίσει πως το EuroWorkingGroup πρέπει να συνεδριάσει αύριο – μια υπενθύμιση, που στοχεύει σαφώς στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Μετά τον χθεσινό μαραθώνιο της 17ωρης διαπραγμάτευσης, τα βασικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι το πόσοι τελικά δανειολήπτες θα παραμείνουν σε καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και ποιά επιχειρηματικά δάνεια δεν θα μεταβιβαστουν στα λεγόμενα distress funds.
Πόσοι θα προστατευθούν από πλειστηριασμούς
Στο μέτωπο των πλειστηριασμών, το τελευταίο σχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί σε καθεστώς προστασίας περίπου το 58% των οφειλετών, έναντι 85% που ήταν ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης. Οι δανειστές έως σήμερα τα ξημερώματα επέμεναν σε ακόμη πιο περιορισμένο δίχτυ προστασίας, μόνον για το 40% των οφειλετών, κυβερνητικές πηγές ωστόσο εκτιμούν ότι τελικά θα επέλθει συμβιβασμός κοντά στην πρόταση της ελληνικής πλευράς.
Κατά τις ίδιες πηγές «σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας».
Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επεσήμαναν, πάντως, ότι θα υπάρξουν μέτρα και κριτήρια «προκειμένου να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους», σημείο στο οποίο επιμένουν ιδιαίτερα οι πιστωτές ζητώντας να διαμορφωθεί «νέα κουλτούρα πληρωμών».
Τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Με βάση το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί μέχρι τώρα, θα μπει και πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σ’ ένα χρόνο, θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο νόμο Κατσέλη που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.
Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, η μάχη αυτή τη στιγμή δίνεται για να εξαιρεθούν οι μικρές και μεσαίες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις από την εκχώρηση των κόκκινων δανείων στα ξένα distress funds. Στο πλαίσιο αυτό υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται, σύμωνα με τις πληροφορίες, το ύψος του δανείου που θα αποτελέσει και το όριο για την μεταβίβασή του ή όχι στα distress funds.
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να έρθει το ταχύτερο δυνατό το νομοσχέδιο με τις νέες ρυθμίσεις στη Βουλή και να ψηφιστεί έως το τέλος της εβδομάδας, καθώς όπως επισημαίνουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».