.

Διαφήμιση

 

 

 

User login

Ευρώπη: Ένας απέραντος φράχτης...

Λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας και η Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει ένα βήμα προς την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, ούτε καν για τους... τύπους.

Οι χώρες της Βαλτικής, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν να υψώσουνπροληπτικά φράχτες στα σύνορα με τη Ρωσία, εκτιμώντας ότι η περιοχή τους θα γίνει το νέο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία εντείνουν τους ελέγχους και εγείρουν φράχτες στα ανατολικά τους σύνορα φοβούμενες τη μεταφορά της κρίσης στα εδάφη τους από τη στιγμή που «στενεύει» ο βαλκανικός διάδρομος.

Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών φοβούνται ότι θα δουν χιλιάδες πρόσφυγες να περνούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η ανησυχία αυτή εντάθηκε αφότου περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο πέρασαν πέρσι από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.

Στη λήψη της απόφασης αυτής έπαιξαν επίσης ρόλο οι ανησυχίες για την ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις κατηγορίες ότι ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας της Εσθονίας απήχθη από τους Ρώσους στη μεθόριο, το 2014.

Εκατοντάδες Λιθουανοί συνοριοφύλακες, αστυνομικοί και στρατιώτες συμμετέχουν αυτήν την εβδομάδα σε μια άσκηση για την αντιμετώπιση μιας μεταναστευτικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης θα ελεγχθεί και κατά πόσο είναι αποτελεσματικοί οι έλεγχοι ταυτότητας στα βόρεια σύνορα της Λιθουανίας με τη Λετονία.

«Μέχρι και πέρσι, ούτε η Νορβηγία ούτε η Φινλανδία αντιμετώπιζαν προβλήματα με την είσοδο μεταναστών από τα σύνορα με τη Ρωσία», είπε ο διοικητής της συνοριοφυλακής της Λιθουανίας Ρενάτας Ποζέλα. «Οι μεταναστευτικές ροές σε αυτά τα σύνορα εκτινάχθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, σαν κάποιος να κούνησε ένα μαγικό ραβδί», πρόσθεσε.

Οι τρεις χώρες εκτιμούν ότι καθώς ενισχύονται οι έλεγχοι για τη μετάβαση των προσφύγων από την Ελλάδα στην Ευρώπη θα καταστεί πιο δημοφιλής ο διάδρομος που περνά από τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Βαλτική.

Η Εσθονία εγκαθιστά συσκευές παρακολούθησης, όπως αυτές που υπάρχουν ήδη στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία, για να αντιμετωπίσει τόσο το λαθρεμπόριο όσο και την παράτυπη μετανάστευση.

«Είναι θλιβερό που χρειαζόμαστε (σ.σ. έναν φράχτη στα σύνορα)», δήλωσε ο Όγιαρς Έρικς Κάινινς, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Λετονίας. «Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν τώρα στην Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, ίσως είναι απαραίτητο», τόνισε.

Η Φινλανδία είχε επικρίνει τον Ιανουάριο τη Ρωσία επειδή επέτρεψε σε αιτούντες άσυλο να διασχίσουν τα σύνορα, καθώς ο αριθμός τους στη μεθοριακή διάβαση Σάλα έφτασε τους 20 ημερησίως. Από τους 31.000 πρόσφυγες που δέχτηκε πέρσι η Νορβηγία, περίπου 5.000 έφτασαν στη χώρα μέσω Ρωσίας.

«Λουκέτο» στα Βαλκάνια

Ο, ούτως ή άλλως σχεδόν ασφυκτικά «στενός», βαλκανικός διάδρομος θα πρέπει, πλέον, να θεωρείται ως οριστικά κλειστός έπειτα και από την απόφαση τηςΣλοβενίας να δέχεται μόνο πρόσφυγες που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη χώρα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε σήμερα ότι από τα μεσάνυχτα θα περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπει να περνούν στη χώρα και θα δέχεται μόνο εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία καθώς και ορισμένους άλλους για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η αποδοχή μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους θα εξετάζεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Αντιδρώντας στην απόφαση της Σλοβενίας, η Σερβία ανακοίνωσε αμέσως ότι θα εναρμονίσει την πολιτική της με εκείνην των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Λιουμπλιάνα σημαίνουν ότι «ο διάδρομος των Βαλκανίων για τους μετανάστες κλείνει».

«Καλός» και «κακός» στην Αυστρία

Η αυστριακή κυβέρνηση, η οποία έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις τον τελευταίο καιρό, εμμένει στη σκληρή γραμμή της, ωστόσο, με τον καγκελάριο Φάιμαν και την υπουργό Εσωτερικών να παίζουν τον ρόλο του «καλού και κακού».

Ο Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος έχει τον... ρόλο του καλού, χαρακτήρισε «θετική» την προοπτική προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων από κοινού με την Τουρκία, ενώ δηλώνει ότι η Αυστρία δεν αποποιείται των ευθυνών της.

«Πρέπει να συνεχίζονται οι προσπάθειες για να λειτουργούν η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τα Hotspots» τόνισε ο καγκελάριος για να προσθέσει ότι «πρέπει να πάψει η ελεύθερη διέλευση κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων, όπως επίσης ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχει ελεύθερη διέλευση και σε άλλες διαδρομές. Η στάση της Αυστρίας είναι σωστή και το «εγερτήριό» της τον Ιανουάριο οδήγησε σε μία επιτάχυνση της συζήτησης του προσφυγικού εντός της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Αυστρία δεν είναι μία χώρα που αποποιείται τις ευθύνες της, αλλά αποτελεί πρότυπο στην ΕΕ και ασχολήθηκε εγκαίρως με τη θεματική του προσφυγικού.

Η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, πάντως, συνεχίζει να υιοθετεί πιο σκληρή γλώσσα απαιτώντας την επιβολή ανώτατων ορίων στον αριθμό αιτούντων άσυλο και στο κλείσιμο συνόρων κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων.

Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών εκτιμά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ως «το πολύ, ένα μικρό βήμα στη σωστή κατεύθυνση» και για το λόγο αυτό, όπως διαμηνύει η ίδια, θα παραμείνουν τα ανώτατα όρια στον αριθμό για τους αιτούντες άσυλο, (80 πρόσφυγες την ημέρα).

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του πως δεν βλέπει την Αυστρία να συμμετέχει στην ανακατανομή προσφύγων, καθώς «σειρά έχουν τώρα άλλοι», υπονοώντας προφανώς το γνωστό επιχείρημα της Βιέννης, πως η Αυστρία είχε αποδεχθεί πέρυσι 90.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου και εφέτος προτίθεται να υποδεχθεί 37.500 πρόσφυγες.

Ο Αβραμόπουλος και ο... Σίσυφος

Την ίδια στιγμή ο επίτροπος μετανάστευσης τονίζει ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή δεν πρόκειται να αλλάξη στρατηγική σε σχέση με το προσφυγικό.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέφυγε στη.... μυθολογία για να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν στην ήπειρο.

«Η Ευρώπη, ως άλλος Σίσσυφος, κουβαλάει ένα μεγάλο βάρος στους ώμους της. Είναι απαραίτητο να βοηθήσουν όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να καταφέρει να ανεβάσει αυτό το βράχο στην κορυφή και να μην κατρακυλήσει στην πλαγιά» δήλωσε.

Υπέδειξε στη συνέχεια ότι παρατηρήθηκε «μια τάση για μια εύκολη λαϊκιστική ρητορεία σε όλες τις χώρες που είχαν εκλογές τελευταία. Η τάση αυτή έχει σαν συνέπεια, το να κερδίζουν έδαφος οι εθνικισμοί και η ξενοφοβία, εις βάρος των αξιών και των ιδεωδών της Ευρώπης» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι «η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής με την Τουρκία ήταν ένα απαραίτητο βήμα, όχι όμως καταληκτικό». Ο ίδιος θεωρεί ότι «η Σύνοδος της προσεχούς εβδομάδας είναι ακόμα πιο σημαντική».

«Τώρα όλοι ευρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους και όλοι θα κριθούν και θα κληθούν να λογοδοτήσουν» είπε ο Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι «η αλληλεγγύη είναι η βάση, ο κύριος πυλώνας των αποφάσεων της Επιτροπής, η δε προσφυγική κρίση είναι καταλύτης για το μέλλον της ΕΕ».

Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν πρόκειται να αλλάξει στρατηγική» και κάλεσε τους πάντες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. «Χρειαζόμαστε μεγάλης κλίμακας επανεγκαταστάσεις, πραγματική επαναπροώθηση όσων δεν έχουν δικαίωμα προστασίας και ισχυρά εξωτερικά σύνορα» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιμερισθούν τις ευθύνες. Και εάν υπάρχουν κράτη που δεν αναγνωρίζουν τη συμβολική και πολιτική αξία της ζώνης Σένγκεν, θα πρέπει τουλάχιστον να αναγνωρίσουν το οικονομικό κόστος της απουσίας της Σένγκεν».

Συντάκτης: 
efsyn.gr

 

Editorial

BARISTA PRO

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο:

www.baristapro.com.gr

“Από τη διαφορετικότητα των γευστικών

επιθυμιών του καταναλωτικού κοινού”.

Από εκεί ξεκίνησαν όλα…

Η Barista Pro είναι μια εταιρεία

που προμηθεύει  επιχειρήσεις

καφεστίασης με καινοτόμα προϊόντα,

τα οποία ξεχωρίζουν για την

ποικιλία και την  εγγυημένη

ποιότητά τους!

H πληθώρα των προϊόντων μας

περιλαμβάνει  καλοκαιρινά

και χειμερινά ροφήματα

για απαιτητικούς καταναλωτές,

Διαφήμιση