You are here
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΜΕΛΑΘΡΟ ΡΟΔΟΥ (άρθρο του Δημ. Διακογιάννη)
Ως ‘Ελλην ομογενής και παλιός δημοσιογράφος της Νοτ. Αφρικής , που είδα και άκουσα πολλά στην 85χρονη πορεία της ζωής μου, και ως άνθρωπος που γνωρίζει να εκτιμά το ωραίο και το καλό, όπως αυτό εκφράζεται στην έννοια του αρχαιοελληνικού Κάλλους, οφείλω να εκφράσω δημόσια τα ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ μου στον δημιουργό του περικαλλέστατου Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου κ. ΣΠΥΡΟ ΚΑΤΣΟΥΡΗ.
Μπορεί να μην μπόρεσα-λόγω ηλικίας- να το επισκεφθώ ακόμη από κοντά, αλλά το είδα και το θαύμασα από την αναλυτική ξενάγηση που έκανε στην δημοσιογράφο του Τ.V.ΘΑΡΡΙ κ. Αναστασία Χατζηαντωνίου ο κτήτορας και διευθυντής του, αλλά και στην εκπομπή του κ. Αποστόλου Κωνσταντάκη στο Τ.V.COSMOS. Είδα, λοπόν, πολλά Μουσεία στον κόσμο που ταξίδεψα επαγγελματικά (Αφρική, Μ.Ανατολή, Ευρώπη, Αμερική), αλλά σαν και τούτο του συμπατριώτη μας και βραβευμένου λογοτέχνη-ποιητή κ. Σπύρου Κατσούρη, δεν είδα!!! Όχι μόνον η εξωτερική εμφάνιση του Μελάθρου δίνει από μόνη της μια μοναδική αίγλη και ένα ανυπέρβλητο αρχαιοελληνικό μεγαλείο, αφού μοιάζει μ’ ένα μικρό Παρθενώνα ή έναν αρχαιοελληνικό Ναό, όπου κοσμείται με κίονες Ιωνικού ρυθμού στην αυλή και στα προπύλαιά του, με υπέροχο Αέτωμα και με ανάγλυφες μορφές του Διός και των Τιτάνων στην μεγάλη επική και μυθική τους μάχη (Τιτανομαχία ή Γιγαντομαχία) και με τα αγάλματα της Αθηνάς, του Απόλλωνος, της Καρυάτιδος, της Ήρας και Αρτέμιδος στην αυλή του..
Όχι μόνο για τα υπέροχα και εξαιρετικής καλλιτεχνίας μαρμάρινα ψηφιδωτά των προπυλαίων, του διαδρόμου και της κεντρικής αιθούσης (σάλας): Απόλλωνος σε άρμα ημέρας-νυκτός, Ερμού και Ορφέως, Περσέως με αποκομμένη την κεφαλή της Μεδούσης, Βελλερεφόντη στον φτερωτό Πήγασο κατά της Χίμαιρας, αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα σε μαύρο τέθριππο κλπ. Όχι μόνο για τις ανυπερβλήτου ζωγραφικής ομορφιάς οροφογραφίες όλων των δωματίων με θέματα παρμένα από την Ελληνική Μυθολογία: Ζεύς με τους κεραυνούς και τον αετό του, Αθηνά σε άρμα λεόντων, Ποσειδών με θαλάσσια άλογα και γοργόνες, Διόνυσος ή Βάκχος με την Ηδονή, Δήμητρας και Περσεφόνης, Αφροδίτης λουομένης με φτερωτούς έρωτες, Λήδας και Κύκνου, Αφροδίτης αναδυομένης ανάμεσα σε δελφίνια, τρίτωνες, Νιρηίδες , του Έρωτος και της Ψυχής, του Συμποσίου των Θεών κλπ. Όχι μόνο για τα υπέροχα σκαλιστά κλασσικά και χειροποίητα έπιπλα του ισογείου (ανάκλιντρα, κλίνες, κομμότες, βιβλιοθήκες, προθήκες, ροτόντες, σκεύη πολυτελείας περασμένων αιώνων .
Όχι μόνο για το μοναδικό Λαογραφικό Τμήμα του Μελάθρου με σκεύη των προπαππούδων μας , του αγρού και του οίκου των περασμένων αιώνων. Όχι μόνο για τους μοναδικούς πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίας που διαθέτει και τους απείρους τόμους βιβλίων στις 3 Βιβλιοθήκες του… Αλλά και για τις σπανιότατες Συλλογές που εκθέτει στις 40 βιτρίνες του υπογείου του Μελάθρου, γεμάτες από: ορυκτά, πετρώματα, απολιθώματα εκατομμυρίων ετών, ψάρια και ερπετά, ζώα και πουλιά ταρριχευμένα, ηφαιστειακά προϊόντα, αντικείμενα Α΄και Β΄Παγκοσμίων Πολέμων, γραμματόσημα, ημιπολυτίμους λίθους, αχάτες, αμεθύστους, καλσίτες, ασβεστίτες, οψιδιανούς, οπάλιους, μαλαχίτες, ροδοχρωσίτες, ρόδα της ερήμου, μαγγάνια, αιματίτες, φλουορίτες, σιδηροπυρίτες και άπειρο πλήθος άλλων ορυκτών ων ουκ έστιν αριθμός και φυσικά απολιθωμένα όστρακα, χτένια και κοχύλια της Ρόδου εκατομμυρίων ετών.
Ομολογώ ότι έμεινα έκθαμβος από το πλήθος των εκθεμάτων, την αρίστην ταξινόμηση, την λεπτομερέστατη περιγραφή και ξενάγηση, το μεράκι και την αγάπη αυτού του πολυταλαντούχου, πολυπτυχιούχου και υψηλής πνευματικής ενδελέχειας συμπατριώτη μας. Και τονίζω ότι είναι από τα καλύτερα και πλουσιώτερα μουσεία της Ελλάδος!! Και αξίζει να το επισκεφθούν όχι μόνον οι μαθητές της Α΄βάθμιας και Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης και οι φοιτητές Σχολών και Πανεπιστημίων, όχι μόνον οι ξένοι τουρίστες αλλά και κάθε Έλληνας πολίτης για να θαυμάσει τον Ελληνικό Πολιτισμό και να αντλήσει ενέργεια, δύναμη και κουράγιο ώστε να ξεπεράσει τα χρόνια οικονομικοπολιτικά προβλήματα που τον απασχολούν.
Κλείνοντας επαναλαμβάνω τα θερμά, θερμότατα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ μου στον ΣΠΥΡΟ ΚΑΤΣΟΥΡΗ και την ευχή: Γρήγορα να ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΘΕΙ δεόντως , τόσον από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ροδίων, όσο και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Ακαδημία Αθηνών!!! Διότι τούτο το έργο, έργο ενός ανθρώπου, είναι ένα πολύτιμο διαμάντι του τόπου μας και είναι ντροπή και κρίμα να έχει ήδη βραβευθεί (απ’ ότι διάβασα στις τοπικές εφημερίδες) από UNESCO, Πανεπιστήμιο Αθηνών/ Ευρωπαϊκή Εταιρεία Επιστημόνων Καλλιτεχνών και από το «Καφενείο των Ιδεών» της Σαλαμίνος ,μέσα σε 7-8 μήνες από τα εγκαίνιά του και οι εδώ Τοπικοί Άρχοντες (απ’ ότι έμαθα) δεν το έχουν κάν επισκεφθεί(!) ενώ ώφειλαν να το εντάξουν άμεσα σ’ όλους τους Τουριστικούς χάρτες της Ρόδου και στους Τουριστικούς Οδηγούς-βιβλία- των σημαντικότερων αξιοθεάτων της Ρόδου. Κρίμα να μην έχουν δείξει το ανάλογον ενδιαφέρον. Λυπούμαι πολύ που τ’ ακούω. Αν δεν αναδείξουμε τα μνημεία μας -αρχαία και νεώτερα- και τον Ελληνικό Πολιτισμό μας, πως θέλουμε να μας σέβονται οι ξένοι;
Ευχαριστώ για την φιλοξενία. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ. Φερενίκης 8- Ιαλυσός- Ρόδου.